Saturday, 17 November 2012

Novel Jeriji Kasih

PASAL NOVEL NI: novel ni ialah novel utk budak2 yg ambik Sastera SPM sbg subjek elektif.

SINOSPSIS : Kisah tentang seorang remaja yg baru abis STPM iaitu Anuariza ( nama hero cam nama pompuan)...Ada sedikit kecacatan pd hero ni iaitu dari segi jarinya...lagi, Anuariza ni anak yg x mengenali ibu bapa kandungnya...diambil sbg anak angkat oleh Soleha ...Soleha ada sorg kandung perempuan Azuera..( penulis sengaja buat ejaan nmpk moden sket kot)..

Macam biasala kalau hero, Anuariza ni mmg bdk baik, cemerlang akademik, rajin membantu mak, solat x tinggal, pandai melukis dan yg spesel psl dia mgkn sebab dia minat bidg pertanian...sesuatu yg tiada pd bdk2 remaja zaman skrg...

Disebabkan minat mendlm dlm bidang pertanian, Anuariza ada taman landskapnya sendiri...di taman dia ni, dia cuba2 menanam anggur...daun anggur tu dah pn berjaya dijadikannya dauh teh...

Sambung kisah dn plot....keluarga Syed Mustafa br je balik dari K.L utk menetap kat kampung. Syed ni ada 2 anak...Syarifah Fariesya ( tg 4 ) sama ngan Azuera la kn...dan sorg anak lelaki Syed Farish...Farish n Fariesya ..emm pandai penulis cari nama sepdn...

Kisahnya...Soleha anak angkat kpd mak Syed Mustafa.  Secara x lsgng, anak2nya pun selalu ke banglo nenek tu...Anuariza pun penah diupah utk mengecat dinding bilik cucu2nya...

Bila Syed Mustafa nampak budi pekerti Anuariza dia pun berkenan  dan meminta Anuariza menjadi guru tuisyen kpd Farish...Farish ni anak yg degil, pemberontak...dlm satu2 novel mesti ada watak camni..

Sebenarnya Farish ni x sukakan ayahnya sbb bagi dia, ayahnya punca kematian ibunya...sbb masa tu Syed Mustafa ni berskandal dgn pompuan muda...tp skrg, Syed Mustafa dah menyesal...sbb tu dia balik ke kg..

kat sekolah, Farish bawa pengaruh K.L yg x baik, mcm merokok, ugut org dsb...budak camni mmg senang dpt pengikut...dia ada kumpulannya sendiri...kejanya xde lain asyik ponteng dan buat kesalahan disiplin...sampaila satu tahap Farish cuba nak merosakkan anak dara org...ni memang dah masuk kemuncak cerita dah...

Masalah ni settle bila keluarga Syed Mustafa meminta maaf drp keluarga bdk tu...Farish pula disekolahkn di sekolah bdk2 nakal sbg hukumannya...yelah dah byk sgt kesnya...

Sementara tu, mak Syed Mustafa plak cuba nak menjodohkan Syed Mustafa dgn Soleha. Duda  ngan balu, apa salahnya kn...dgn alasan anak2 tu perlukan kasih seorang ibu...orait, ada juga benarnya tu...

Syarifah Farisya ni memang ada hati kat Anuariza, so bila dpt tahu ayah dan ibu Anuariza nak bernikah...dia pula buat  hal ( baru je masalah si Farish settle..) lari ke K.L sebab tak setuju ...

Anuariza pegi la cari dia kat K.L dan berjaya memujuk Farisya untuk melupakan soal cintan-cintun ni sebab ini bukanlah masa yg sesuai... Farisya tentulah berjaya dipujuk. So, nikahlah Syed Mustafa - Soleha...

Anuariza melanjutkan pelajaran ke UKM. Hasil usahanya menanam anggur dikenalpasti oleh Syed Mustafa yg akan mengembangkan lg taman landskap Anuariza untuk menjadi satu destinasi agropelancongan....

Itinerary Hong Kong 5 Days 4 Nights


DAY 1 ( 29 Nov 2012- Khamis)
KK-HK touch down HK dijangka 7.30
Perkara2 yg perlu dilakukn di airport
-          Ambil map
-          Beli Octopus Card ( di MTR Service Centre, Arrival Hall)
-          Naik bas ke Tsim Tsa Tsui (bas no A21)

Check in di Panda’s Hostel
-          Selepas check in keluar cari ke Golden Crown Court Guesthouse utk beli tiket The Peak & Disneyland
The peak (combo) = HKD190
Disneyland = HKD370

DAY 2  ( 30 Nov 2012-Jumaat)
Destinasi penting – Islamic Centre Canteen@ Masjid Osman Radju ,The Peak, Causeway Bay

 -sarapan sendiri di hotel (dgn bekalan dr M’sia)
 
- 8.30 pagi – keluar jln2 di Avenue of Stars
- 10.00 pagi – check out dr Panda’s Hostel, terus  ke Yiufai Guesthouse, klu x dpt check in, simpan luggage dan inform owner
- beli keperluan – sim card, air mineral
- 12.tghri – bertolak ke Hong Kong Island
Cara: naik MTR ke Central, naik bas turun depan hotel The Charterhouse, makan tghri di Islamic Centre Canteen, solat jamak di masjid

Ke The Peak
-          Sky Terrace, Madame Tussaud’s ( lebih kurang 2 jam di sini)
Dari stesen Central, naik MTR ke Causeway Bay, jalan2 cuci mata
7.00 mlm – kembali ke Tsim Tsa Tsui, balik ke Yiufai Guesthouse
Mandi, solat, dsb
8.30 mlm – keluar jalan2 cari makan, jalan2 sekitar Tsim Tsa Tsui (Harbour Plaza, dll mall )
10 malm – balik ke bilik, berehat
 
DAY 3 ( 1 Dis 2012 – Sabtu)
Destinasi penting – Disneyland, Citygate outlet
9.00 pagi – bertolak ke Disneyland, naik MTR aliran Thung Chung sampai stesen Lai King, turun dan tukar train ke Sunny Bay, dari stesen Sunny Bay naik MTR Disneyland

Makan tengahari di Tahitian Terrace Restaurant

-habiskan masa sampai pukul 3.00 petang –

Ke Citygate Outlet
-          Naik MTR turun di stesen Tung Chung
-          2 jam di sini

Balik ke Yiufai Guesthouse
-          Mandi, solat
Malam
8.00 malam – keluar ke Mongkok ( Ladies Market -  berhati-hati di sini, tengok keadaan dulu baru beli)
Cari Ebenezer Kebab di sini – bawa balik
10.00 malam – balik guesthouse, tidurrrrrrrrr
 
Day 4 ( 2 December 2012 – Sunday)
Destinasi Penting : Stanley Market, Wan Chai (Exhibition Centre, Golden Bauhinia)
9.00 pagi – naik feri dari Tsim Tsa Tsui Ferry Terminal ke Wan Chai. Naik bas 6, 6A, 6X  ke Stanley Market
Shopping dlm 1 ½ jam di sini.
12.00 Turun di Causeway Bay,. Jalan2 naik tram. Cari makan di Causeway Bay (restoran Indon- Warung Malang)…naik MTR pi Wan Chai…
4.00- balik ke Yiufai guesthouse. Solat.
5.30 petang – shopping di Tsim Tsa Tsui ja

Day 5 ( 3 December 2012 – Last Day)
Kowloon Park, shopping lagi (Park Lane Shopper Boulevard, Granville Road, Rise Shopping Arcade)
1.00 pm – check out….naik teksi ke airport…relax, makan, solat di airport