Saturday, 27 December 2014

North Borneo Railway Beaufort-Tenom

 PRAY FOR MALAYSIA (Kelantan, T'ganu, Pahang )

Sudah lama entri ni terperap dalam draf. Minggu ni aku bercuti hingga 31hb Disember so, terasa nak publish entri yang dah basi ni...

Rail Better Way To Travel - motto Jabatan Keretapi Negeri Sabah...

North Borneo Railway ialah nama yg orang putih bagi untuk Jabatan Keretapi Negeri Sabah sekarang. Satu-satunya jaringan jalan keretapi di Borneo. Dibina pada zaman penjajah dulu. Kegunaannya untuk mengangkut hasil mahsul bumi yg kaya raya ni ke England sana (that's why my mom selalu cakap, "mimangla bangunan durang sana tu cantik dari dulu, durang angkut hasil tanah kita" my mom sgt rasional kan..nasibla dia nda pigi sekolah, tau la org kampung kan, takut ja hantar anak ke sekolah a.k.a sikul)..

Route Beaufort - Tenom dibina jaman-jaman perang dunia dulu, waktu tu British nak sangat mengalahkan Jepun...(sumber - cerita arwah datuk aku....turun-temurun diceritakan kepada anak cucu...hehehe).

Sebenarnya North Borneo Railway ni menghubungkan Tanjung Aru -Papar -Beaufort - Tenom. Tapi, kalau mau rasa yg klasik, antik dan lain dari yg lain routenya ialah Beaufort-Tenom. Route Tanjung Aru-Papar-Beaufort tu nda mencabar langsung, biasa-biasa ja. Inginkan pengalaman yang berbeza....silalah datang ke sini...hehehe  Tapi view kalau naik train route Beaufort-Papar  tetap mengancam juga, especially di area Kimanis. Rel betul-betul dekat pantai. Dekat kawasan plant Petronas yg terbaru tu. South Korea claim dorang ada landasan keretapi paling dekat dengan laut di Jeongdongjin kalau nda silap, oh iya ka...kami di Sabah ada juga bah, cuma nda masuk Guiness World Book of Record.

Laluan keretapi Beaufort-Tenom ni dibina ikut aliran sungai Padas, di tebing-tebing sungai yang berbukit bukau. Orang putih tu cuma tarah sikit ja untuk buat rel tu. Pasal menjaga rupa bumi dorang memang bagus kan, kecuali part dia 'mengangkut' hasil bumi tanah tumpah darah kita. Ada satu terowong kecil sebelum sampai Tenom. Kalau naik dari Beaufort, duduk seat sebelah kanan, boleh nampak view Padas gorge yang cantik. Seat sebelah kiri bukit semata-mata.

Keretapi ialah public transport orang2 yg tinggal di kampung-kampung sekitar Batu 65- Tenom. So, pemandangan biasala tu kalau korang nampak segala macam benda pun diangkut naik train. Sayur-mayur (untuk dijual di pekan),tong gas, binatang ternakan ( nasib baik aku nda pernah nampak yang .... tu), kalau nda mau aku pingsann hehehe...itulah cara hidup dorang, train ialah nadi kehidupan dorang, kalau difikirkan macam orang Jepun juga, banyak bergantung kepada keretapi untuk ke mana-mana, tapi of course la suasananya lain di sini.  ...well, i feel like the real sabahan bah tiapkali naik train ni...this our world..away from the bustling and hectic of the city...

Sebagai orang tempatan, dan kebetulan arwah bapa pekerja North Borneo Railway aku ada mix feeling tentang keretapi ni. Some part aku rasa, we need to go further...kasi maju, kasi lawa dan kasi cangggiiih la train ni especially gerabak yg usang dan buat kita bergoyang-berdangdut sepanjang jalan, buatla sehebat di Jepun, Korea kan, bikin malu sabah bah keretapi begini kan...  but some part of me, nda mau benda tu berubah...i am against the winds of change pula jadinya...why not kekalkan ja dia begini, cuma kasi touch up sikiT-sikit dan kasi bersih becos aku perhatikan pelancong-pelancong sukakan pengalaman eksotik camni. Bila aku perhatikan pelancong ( seriously, memang pelancong nda pernah surut, kecuali bila air sungai Padas ni terlebih mengganas, dorang nda digalakkan datangla)tu, kadang2 aku tertanya2.." misti dorang cakap orang di sini orang ulu, bikin kesian...nda maju langsung......tapi ialah kan...kan dorang selalu bayangkan Borneo ni macam cerita zaman purba ....haa, inilah Borneo...this is the part of it..plus, walaupun sudah beribu pelancong datang ke sini, di sini tiada tourist trap...tiada locals datang jual souvenir, tiada gerai-gerau jual semua berkaitan tourist tu...entahlah mungkin itu kekurangan tapi juga kelebihan tu...kadang bila travel ke satu tempat yg terlampau touristy kita jadi macam meh...bosan kan...

Tambang dari Beaufort ke Tenom baru RM2.50 one way...sangatlah murah kan. Termasuk pengalaman dan azab sepanjang perjalanan la tu. Lagipun seat bangku kayu zaman purbakala, kalau kenakan tambang RM10 ke atas memang mengamuk orang kan.

Tempoh perjalanan  lebih kurang 1 jam setengah. View menarik tapi gerabak tiada air con ok. Kadang dari stesen Rayoh ke Beaufort tiada seat kosong, kena berdiri. Biasanya tourist balik dari rafting, so dorang memang nda dapat seat. Dari stesen Batu 65 pula biasanya kena turun dan tunggu keretapi dari Beaufort. Gerabak dari Tenom tadi akan balik ke Tenom. Kira macam stesen batu 65 ni stesen pertukaran la kan. Ala, macam la korang tak biasa bertukar-tukar train kan...hihihi..

ok, enjoy sedikit gambar. Ai is sedikit pemalu waktu ni, ambil gambar pun malu-malu so hasilnya malu-malu jugakla...

dah berpuluh tahun usianya ni

kalau sebut Beaufort kena ikut lidah France...ahaks

ni kepala keretapi yg akan membawa kami ke Tenom...dont worry masih 'gagah' ni

gerabak yg antik ituuuuuuu....



JKNS -Jabatan Keretapi Negeri Sabah


mereka yg nak rafting turun di sini

empangan Tenom-Pangi

di sini starting point Padas white water river rafting...

kanak-kanak di jendela

meninggalkan Pangi
menunggu train dari Beaufort di stesen batu 65

Wednesday, 17 December 2014

Hello Sydney ....part 1 ~ intro

Salam manis semua...

Sementara masih ingat kisah-kisah trip ke Sydney, rajinkan diri untuk menaip dulu...hari pertama kami dikira habis dalam perjalanan je. Letih, penat tak terkata. Dahla flight delay 2 kali...

Yg ni intro je - pendahuluan..cewah...gambar2 belum upload, belum diwatermark...

Mukadimah jap...~Baru dua minggu balik dari sana tetiba keluar berita ada kes hostage di Sydney. Paling dahsyat, disebabkan penjenayah tu Muslim, some of the Aussie beri layanan tak elok kot, hinggakan malam tadi ada berita, wanita bertudung sampai nak bukak tudung ...kawan dia Aussie omputih sampai sanggup temankan dia balik. Aduhai...nasib baiklah kitaorang dah balik dengan selamat. Sepanjang di sana memang takde layanan buruk dari warga Australia baik yg asal atau yg pendatang (Chinese, Korean, Turkish dll)...hampir setiap malam kami keluar jalan-jalan, pegi Darling Harbour, merayau  dari Opera House hingga ke Pitts Street, rasa selamat jak...hopefully, pandangan negatif dorang akan berubah. secara peribadi, aku suka Australia ni, ada angan-angan nak ke Perth June tahun depan, nampaknya ke carik destinasi lain dulu ni...

P.S Sebab kami 2x jalan kaki ke Opera House, memang kami ada lalu kawasan Martin Place tempat kejadian tu, tempat tu quite busy...kami ada ambik2 gambar lg kat area tu...that's three weeks ago...huhu

As a start, aku share itinerary sepanjang di sana dulu...

Day 1 - Arrived, stay kat Nomad Western Backpackers di Pitt's Street. Malam - ke World Square
Day 2 - Circular Quay, Opera House, The Rocks, Mrs Macquarie's Chair, Royal Botanic Garden
Day 3 - Canberra (full day trip)
Day 4 - Port Stephen (sandsurfing), Nelson Bay (dolphin cruise)
Day 5 - Wollonggong area, Paddy's Market, Opera House (tunggu sunset)
Day 6 - Featherdale wildlife Park, Paddy's Market
Day 7 - Airport...balik ke Malaysia











Monday, 15 December 2014

Revisit HK ~ Last day

Sambung balik kisah di Hong Kong... Hari keempat atau hari akhir.

Ikut itinerary yg aku plan kami sepatutnya ke The Bauhinia Convention Centre, nak berposing depan bunga bauhinia yg jadi lambang Hong Kong tu. Plan tu tak menjadi, kami cuma sempat ke  naik tram  dari Causeway Bay ke Central, ke Times Square dan lunch di Islamic Centre Canteen.

Kebetulan hari Ahad, satu pemandangan biasa ialah amah2, pekerja2 Filipina dan Indonesia keluar - outing kekdahnya...area Central memang meriah dengan muka2 pekerja Filipina je. 98% perempuan. 

Kalau diikutkan area Central ni bangunan cantik-cantik. Kepada yg suka architecture memang layanlaa tempat ni..Tapi mcm tak best je time ni, ramai sangat Pinoy...so, kami terus naik MTR ke Causeway Bay semula. Cukuplah one way je naik tram. Sekadar nak merasa, sebab tram tu kecik...memang tak selesa.

Di Times Square, just cuci mata...duit HKD dah mula susut. Ngam-ngam je untuk balik...

Dari stesen MTR Causeway kami follow je direction ke Times Square.  Kunjungan kali pertama tahun 2012 dulu tak sempat sampai sini, so kali ni saja nak tengok suasana di sini. 

Aku lebih banyak lepak je, menunggu member yg shopping cosmetics...memang HK ni klu part shopping yg best ialah kosmetik, banyak jenama dari Jepun, Korea dan Taiwan yg tiada di Malaysia. Aku kali ni memang tak banyak membeli, betul2 trip control budget...even souvenir pun, aku just beli 3 keychain ( 2 beli kat The Peak, satu kat Ngong Ping), 5 fridge magnet dan satu tumbler ... keychain tu khas untuk Ain sebab di ofis dia je yg tau aku ke HK...hahaha...fridge magnet kena beli lagi, FM yg dibeli kali pertama ke HK dulu dah bagi kat kawan2  dan family...

Balik dari Times Square kami terus ke Islamic Centre Canteen. Tak puas lagi makan dim sum. Ramai orang hari ni, so terpaksa share meja dengan orang lain. Dua tiga kali menambah dim sum. Lepas tu balik ke hotel, check out.

Agak jauh jugak kami mengheret beg dari hotel ke tempat menunggu bas. Part ni aku tak study sangat. Cuma berpandukan nombor dan laluan bas yg ada di setiap perhentian. Lama juga kami menunggu, lebih setengah jam. Gelisah jugak, takut tersilap tempat menunggu. Akhirnya bas sampai. Sebelum ke airport semula, bas ke North Point dulu, hentian terakhir untuk bas A11 ni. Sampai di North Point, drebar bas minta kami jangan swipe Octupus Card dan stay je dalam bas.  Kami berdua ja dalam bas, drebar pulak pegi toilet atau pekena secawan kopi kot, so kami explore bas le jawabnya. alang-alang dah dapat peluang, kami pilih seat bahagian upper...kat depan sekali. Puas ati tu, nampak view...

Sebenarnya, half of the way the airport aku tidur. Ciss!!!Nasib baik member rajin snapkan dua tiga keping gambar untuk aku... Sampai di airport, kami guna Octupos card tu untuk shopping2 lagi. Flight kami malam, tapi kami dah sampai airport 3 jam lebih awal. 

Ini kali kedua aku ke Hong Kong. Mengapa sampai 2x? Ala, sebab ada direct flight dari KK ke HK ni, masa pun 2 jam 35 minit je. Macam dekat kan. And of course, sebab rega tiket reasonable.... bye-bye...Hong Kong....

btw, Hong Kong sekarang selalu ada rusuhan kan??...tapi rasanya tak menjejaskan pelancongan + pengangkutan sangat. Kepada sesiapa yang belum pernah ke Hong Kong, pegilah at least sekali, 5/6 hari just nice, boleh cover banyak tempat. Hong Kong ada Disneyland, The Peak dan Victoria Harbour waktu malam memang cantik...the best season, aku dah pegi summer dan awal winter...pegi time summer - cuaca cerah, elok, nak bergambar pun gambar cun, berjalan pun senang, just pakai slipper je ....winter - cuaca esp suhu sedap molek je, tapi biasanya mendunggggg je, so gambar tak berapa nak mantop la kan, dan paling tak best kalau hujannn...

Lastly, ni aku share itinerary ringkas trip 4 hari 3 malam kami.

Hari pertama
9.30 am – arrived, ambik map, beli Octupos Card, naik bas A11 ke Causeway Bay

11.30 – sampai di Causeway Bay, check-in hotel, rehat, solat dulu baru lunch di Islamic Centre Canteen (sebelah hotel je)

2.00 petang – naik MTR ke Central, jalan kaki ke stesen tram The Peak

6.30 petang – turun ke stesen tram, naik MTR ke Tsim Tsa Tsui, lepak di promenade TST sambil tunggu Symphony of Light

9.00 malam – balik ke hotel…zzzz
Hari kedua
Trip ke Shenzen (rujuk entry)

7.30 pagi – naik MTR then naik train sampai Lowu, mohon VOA utk masuk Shenzen. Dapat visa, terus ke Window of the World (WOW)naik metro…

2.30 petang – naik metro dari WOW ke Lowu. Lepak-lepak makan buah laici then balik HK. Round-round area Tsim Tsa Tsui, dinner di Chungking mansion then baru balik hotel
Hari ketiga
8.00 pagi – bertolak ke Ngong Ping360…naik cable car. Lunch sekali di sini.

2.30 petang – ke Mongkok. Round-round Fa Yuen Street dan tunggu Ladies Market buka. Balik ke Causeway Bay. Lepak kat Mcd then singgah sana sini.

9.30 malam – balik hotel
Hari akhir
8.00 pagi – naik tram dari Causeway Bay ke Central. Balik ke Causeway Bay naik MTR. Jalan-jalan sekitar Times Square. Singgah lunch di Islamic Centre Canteen. Jalan-jalan dekat-dekat area hotel, jumpa kedai murah, shopping.
Check out hotel.  Ke airport naik bas A11. Fly back to Malaysia.

 
Itinerary ni ringkas je, tak masuk Disneyland /Stanley , ni trip kali kedua so no more Disney-Disney...Macau memang tak sempat pegi.
salah satu tram di HK island

exit MTR Causeway Bay ke arah Times Square

skrin besar di Times Square...iklan Canon EOS





bas A11

North Point - hentian akhir bas A11

North Point


pic dlm bas ke airport

otw ke airport

p/s...gambar2 kali ni tak berapa cun.....semua amik pakai ipad dan handphone je...

Wednesday, 29 October 2014

Revisit HK ~ Ngong Ping 360 & Mongkok

Hari ketiga. Kali pertama gi HK dulu tak sempat ke Ngong Ping 360 ni, walaupun dah masuk dalam itinerary tapi memang tak cukup kalau setakat 5 hari 4 malam. So, kali ni skip Stanley (sebab dah pegi hari tu..serius, tempat tu best, utk shopping, dan view cantik sepanjang perjalanan ) dan cuba naik kabel car plak.

Bertolak lewat sikit dari hotel. Arah perjalanan lebih kurang sama macam nak ke Disneyland, naik MTR sampai ke stesen Lai King, tukar train terus sampai ke Tung Chung. Kalau ke Disneyland turun di stesen Sunny Bay, dari situ memang dah ada menunggu train khas ke Disneyland Resort.


sampai je Tung Chung station, sila ikut exit B

Citygate outlet di sebelah kanan exit B...besar dan padat dgn manusia

Tung Chung station - stesen terakhir dalam laluan ni..
Turun di Tung Chung Station ni, keluar ke sebelah kanan exit B, tak sampai pun 5 minit terus akan nampak stesen cable car tu...Kami berjalan santai-santai je, decided ambik cable car biasa je (HKD150 round trip), kalau korang rasa tak gayat dan nak eksklusif sikit bolehlah try crystal cabin tu. Tapi mahal la sikit.

Tak teringin aku rasanya, naik standard cabin tu pun takut-takut...control abis, bila dah lebih 10minit baru ada rasa selesa sikit, baru berani toleh sana toleh sini, menikmati view sepenuhnya.

Dalam satu cabin kena kongsi sampai 6 orang, memandangkan aku berdua je dengan member, kami terpaksala share cabin dengan orang lain. Sepasang husband and wife India dengan anak perempuan dan sorang nyonya ngan anak lelaki dia... sebelum terapung di udara tu, nanti adala pekerja yg datang snap gambar korang dua tiga keping...sampai di Ngong Ping Village, dorang akan tunjukkan gambar tu dan kita belilah kalau berkenan. Macam berkenan tapi dolar HK asyik melayang-layang je, so kami lupakan je.

Dari stesen cable car Tung Chung ke Ngong Ping Village tu memakan masa lebih kurang 45 minit. View sepanjang tu memang menarik...

Sampai di stesen cable car Ngong Ping, just follow the crowd. Kami berjalan santai, posing sana posing sini, ambil gambar. My fren cukup suka tempat ni, udara rasa bersih, cuaca cerah tapi tak sepanas Shenzen. Memang seronok dan selesa je berjalan-jalan...View pun menarik. Yelah, HK kota besar, so dapat keluar dari kesibukan kota tu ke tempat yang ala-ala countryside ni memang terasa lapang ...

Kat sini kami adalah juga beli souvenir...makan tengahari pun kat sini juga. Ada cawangan Ebenezer (restoran halal) di sini...Starbuck pun ada...Tak dilupakan kedai-kedai souvenir dan toilet yang agak bersih. Member tak membeli sangat tapi aku adalah beli dua tiga souvenir utk kenangan.





Gambar-gambar ni semua snap masa dalam cable car. Macam yg aku cakap tadi, lepas 10minit baru mula selesa, tapi masa  snap pic tu memang control abis tu. Dasar gayat...




Dari sini, kena berjalan lagi untuk sampai ke area Giant Buddha. Kami tak sampai pun ke tempat patung tu, kena memanjat anak-anak tangga. Bukannya sikit, mencapai ratus rasanya...

dah nampak Giant Buddha dari kejauhan

pelancong dari India...ye ke?  ntah-ntah dari Malaysia/Singapore

sempena kehangatan Piala Dunia waktu ni, saja snap cable car bendera Brazil ni

dari gerbang ni dah tak jauh Giant Buddha tu

gerai ni jadi tumpuan kami, beli la jugak 2 botol...


macam menarik....
cuaca cerah, tapi sebenarnya tak panas pun...

another shot

tak tau la patung ni sapa sebenarnya, tapi kedudukannya tu memang selari dgn puncak bukit tu..

snap pic dari bawah je...ramai juga yg rajin mendaki tu...

Tak sampai sejam kami di area ni, balik ke Ngong Ping Village tadi, lunch kat Ebenezer...

not bad rasanya...set nasi + kari ayam...rega dah lupa..

haa...siap ada tanda halal tu...

So kepada sesiapa yg nak ke Hong Kong, memang reccomended naik cable car ke Ngong Ping ni, tak tau la kalau cuaca berangin tak sesuai jugak kot. Kitaorang kebetulan pegi waktu cuaca cerah, summer (Jun) so memang sesuai. Kawasan ni kira macam the other side of Hong Kong la kan, selain bangunan pencakar langit tu.

Cuma sejujurnya, kalau nak compare dengan view on the way ke Stanley, macam lebih menarik view on the way ke Stanley tu. Ada entri tentang trip pertama ke HK tu, tapi masa tu tak banyak letak gambar... Cuma ada share jugak how to get to Stanley tu.

Ok,  dari sini, kami terus ke Mongkok pulak. Kami mencari-cari pasar malam yg disebut orang seorang lelaki Malaysia yg kebetulan duduk bersebelahan meja masa kami makan di restoran Bukhara di Chung King Mansion semalam. katanya  market tu tak jauh dari stesen MTR Prince Edward. Jual pakaian berjenama yg reject-reject. Tak taula pulak...memang kami tak jumpa. Dua tiga kali bertanya dengan peniaga-peniaga kedai area tu macam tak tau pulak diorang. Sudahnya kami putar-putar sekitar Fa Yuen Street dan Ladies Market je. End up, member beli selipar jepun dan aku tak sudah-sudah belek payung tapi tak jadik-jadik membeli. Bengong kan...

pics di Mongkok...

ada show percuma tepian jalan...

dah mula ramai ...

ladies market...

ladies market lagi...

Datang kali kedua ni, memang dah tak teruja dengan Ladies Market ni... Lepas puas merayau dengan tumit sakit ( member aku akhirnya berjaya memakai selipar jepun), kami balik ke Causeway Bay... sekali lagi, singgah sana-sini, 7-11 adalah wajib...