Thursday, 22 May 2014

TAZKIRAH....

dapat petikan kata-kata ni dari FB...

baik untuk renungan bersama...

kadang kita cuba menutup kelemahan diri dengan memperkatakan kelemahan insan lain, kita lupa kata-kata, tanggapan atau tindakan kita itu adalah kelemahan diri kita, ...

malah sesetengah manusia cuba menonjolkan diri dengan mengatakan diri, keluarga atau orang yg rapatnya yang lebih baik daripada orang lain...sama ada secara langsung atau tidak langsung....


yang baik, indah dan sempurna datangnya dari Allah SWT....yang silap, lemah, penuh kekotoran itu kita!

Saturday, 17 May 2014

Seoul - Spring 2014 - a short entry... N Seoul Tower

Assalamualaikum...salam sejahtera semua readers...terima kasih, sudi singgah di blog yang biasa-biasa ja ni...

So, my journey in South Korea continue...still in day 2.

Maaflah ya, incit-incit (maksudnya sedikit demi sedikit...in Sabahan slang kekdahnya...hehehe) betul stori mori aku ni.

So, lepas bersolat, makan (kari ayam + instant rice), bermalas-malasan sejam dua, aku pun teruskan plan aku menyeksa tumit + betis aku ke N Seoul Tower. Wajib katanya pigi menara ni, walaupun rasanya macam Petronas Twin Tower tu lebih cantik dan gah, layan ja la kan, haruslah kena pegi juga tempat ni. Nanti balik orang tanya pula "Ko ada pigi tempat kunci-kunci cinta tu?" Ah, sudah ! Dorang nda tau as a traveller kadang kita suka buat itinerary off the beaten path kan.

Aku follow direction macam yang aku goggle di sana sini la, masuk Myeongdong subway station, keluar ikut exit no.3, Lepas tu, cari Pacific Hotel as your landmark, 7-11 juga. Alkisahnya, aku ala-ala ragu dan lupa sebab Pacific Hotel tu macam di tengah-tengah antara dua lorong,kanan atau kiri. I tell u, sila ambil lorong kanan. Sebabnya aku tersilap, aku pilih kiri. 

Sebenarnya nda terpesong pun, tapi laluan berbukit  yang aku lalu macam a bit dangerous for an average tourist macam aku. Lepas tu, bila sampai di atas tu, kena jalan kaki lagi 5 minit menuju ke Cable car station, kalau ambil lorong ke kanan lepas Pacific Hotel tu, sure akan jumpa tangga-tangga yang cantik dan terus jumpa Cable car station tu...apapun, kesesatan tu membawa aku melihat sisi lain Seoul...eceh, ayat macam ayat sasterawan ...

Sampai di stesen cable car, aku beratur beli tiket, Aku beli return ticket tau! return trip 8500won.  Tak koser turun naik tangga/bukit. Hehehe...

Dan turun dari cable car, kena panjat lebih kurang 30 anak tangga yang boleh tahan tahap kecerunannya sebelum tadaaaa...nampak N Seoul Tower berdiri dengan megahnya.

Seriously, ramailah orang. Malaysian pun ramai, and of course no one care about you, you come here alone, you should be alone foreverrrrr kekdahnya. Uwaaaa....!!!! sedih.  Dan aku menyampaikan hajat kawan di sini, mohon dikuncikan cintanya di kaki N Seoul Tower.  

Aku baca blog kawan-kawan lain, tempat ni cantik musim sejuk atau autumn. May be spring is not the best time to visit kot. Tambah lagi aku datang end of the spring.


area ni tengah dibaikpulih



Dek kerana manusia terlampau ramai, shot aku agak kurang lawa. Shot bunga-bunga cinta di laman berkunci-kunci cinta adalah nda banyak. That's why entry ni...a short entry...Adakah ini alasan untuk aku kembali lagi ke Seoul ni??? mmmmm....ok, sekian...lepas ni cerita aku ikut DMZ tour...day trip to Paju plak...

Monday, 12 May 2014

Seoul - Spring 2014 - Day 2 - Insadong ....

sambungan....Masih di hari kedua... 


Lepas sesi exercise mendaki bukit di pagi hari tadi, aku plan ke Insa-dong, konon mau melajak sampai ke Bukchon Hanok Village. Naik subway nak ke Insa-dong pula. Turun di Anguk Station. Berjalan-jalan mengukur jalan, sesat tak jumpa-jumpa Insa-dong. Hehehhe. Pegi Changdeokgung palace, tapi 'closed on Monday'. Diri ni yg silap, nda study betul-betul, suka sangat main terjah, rasakan!

Lelaki Mat Salleh tu pun salah hari...so, bukan aku je yg tak study ni...hihi




 Dari istana yang gagal dimasuki, aku terus berjalan tanpa arah...ingatkan dah masuk area Bukchon, terjumpa signboard Bukchon Art Centre tapi buat penat kaki jak, nda jumpa pun rumah-rumah Hanok tu...layan je la gambar-gambar masa sesat ni..



teringat mak aku masa ni, dia suka gardening
Adoi, penat kaki tau! Akhirnya aku masuk balik subway station, follow balik direction ke Insa-dong. Aku tak boleh give-up, no! no!no! Sekali tak sampai aku mesti carik...alhamdulillah, kali ni fokus betul-betul. Tak jauh pun dari exit tu, (lupa no exit tu), keluar dari exit tu, akan nampak bus stop, jalan straight dalam 50m, terus akan jumpa tourist information centre dan yg penting, berus kaligrafi besar. 

Aku suka Insa-dong ni, best suasananya. Banyak hasil seni dijual. Banyak souvenir juga. Aku beli susu pisang lagi di kedai minishop, lepak kejap tengok gelagat manusia. Tourists ramai, ada dua orang budak bertudung, muka Malaysia, tapi dorang macam rushing nak ke mana ntah, tengok-tengok dah lesap. So, mundar-mandirlah aku sorang-sorang. Depan Ssamziegil tu ada kedai jual kuih-kuih apa tah, sibuk terjerit-jerit cuba nak tarik perhatian aku. "Apa kabar, apa kabar?", aisey mula-mula aku tak perasan, tapi time tu aku sorang je bertudung and haruslah kena cop Malaysian atau Indonesian kan. ah, sudah, rupanya nak tarik perhatian aku tu. Sorry guys, hatiku sudah berpunya. Hehehe...takdelah dorang just nak lariskan jualan. Aku tak pegi pun gerai dorang. Penat di situ aku balik ke Myeongdong. Solat...
aku beli uncang colourful di gerai ni


Petangnya aku ke N Seoul Tower....

bersambung...

Saturday, 10 May 2014

Senja....~ part 1

Assalamualaikum...salam Sabtu...selamat hari Ibu buat yang bergelar ibu...

Skip dulu kisah di Korea, penat woo bercerita ...kembali ke negeriku terchenta. Jom cuci-cuci mata , hilangkan stress. Part 1 sebab akan datang akan ada lagi gambar-gambar senja di mana-mana...

Cuba teka di mana gambar-gambar senja ni diambil?Sebenarnya sunset hari tu nda berapa menjadi...tebaran warna merah /kuning/oren adalah kurang. Macam mendung pun ada...ini saja la rezeki kami hari tu...







Thursday, 8 May 2014

Seoul - Spring 2014 - Day 2 - Namsan Park


Hari kedua aku di Seoul...lepas tidur sepuas-puasnya, pukul 4.30 pagi sudah bangun, check waktu solat, Subuh di Seoul sekarang masuk pukul 4.14 pagi. Solat dulu...lepas tu, charge ipad dan telefon.

Plan aku ialah naik subway ke Hyehyeon station, pastu ke Namsan Park...aku follow direction dalam blog DiscoveringKorea tu..kawan-kawan yg biasa pi Korea, sila jangan gelakkan aku ok, aku macam salah taman jak ni...

Sampai ja subway station, adoi mak ramainya orang, so stail aku, relaks dulu, rasa macam ok, baru aku naik.

Aku just follow direction bila sampai di Hyehyeon tu, bila keluar dari exit (lupa la exit no berapa, tapi yg menghala ke Namsan Park), ada papan tanda siap anak panah Namsan Park. Mak oii, bukit! Ah, sudah! Dengan stamina aku yang tak seberapa ni, macamana ni...lama aku berdiri merenung laluan berbukit tu. Terkesima. Habis fikir, menung, aku pun naik, mulalah mendaki, termengah-mengah...kapus-kapus (maksudnya penat, semput). Akhirnya sampai di atas, kena menyeberang jalan lagi...

kena melintas di sini, aku naik tadi dari arah kereta putih tu...
lepas melintas jalan tadi, akan nampak signboard ni..Namsan Park


dan ini juga....Hi Seoul...Soul of Asia...

Nampak banyak tangga untuk naik ke atas lagi. Ahjussi dan ahjumma yang sihat-sihat dan gagah perkasa nun di atas. Aku masih di bawah,berfikir lagi, banyaknya anak tangga. Then  aku ikut laluan ni, mendakila jugak tapi bukan anak tangga..kecerunan adalah kurang!
lebih rela mendaki di sini daripd memanjat tangga


Gambar-gambar...entahla di mana sebenarnya ni...tapi aku jumpa tulip! nda gebu atau besar kuntumnya tapi bolehlah, akhirnya aku nampak bunga tulip tulen selama ni tengok bunga tulip plastik atau dalam gambar jak. Okla tu kan, kena bersyukur dengan nikmat dari Tuhan.


musim bunga!
putih itu suci...
tangga-tangga menuju arah traffic light tadi
simbolik apa?
Hotel Hilton...mesti best kalau dapat stay di situ kan...
Kitar semula
nampak meriah bunga-bunga kuning ni...
self timer ...then snap...blurr...

Tokoh penting Korea rasanya, orang yg lalu lalang ada yg tunduk hormat kat patung ni



N Seoul Tower terletak di belakang bangunan tu..rasanya agak jauh


suka hati nampak bunga tulip!
comel kan...tulip!!!!!
cherry blossom tinggal ranting kering

tak pasti di mana ni...tapi jalannya agak busy


Limit 1 jam di sini ( nda sampai satu jam pun ), turun dan ikut laluan tadi. Macam tiada apa-apa tempat ni, cuma ramailah orang jogging, bawa anjing bersiar-siar. N Seoul Tower nampak dari jauh, mungkin boleh menapak hingga sampai area tower tu tapi aku tiada plan untuk menyeksa betis aku so aku plan aku akan ke sana sebelah petang nanti.
 Jalan berbukit tu tak sempat snap, termengah-mengah tak sempat keluarkan kamera!


Entri ni pendek jak... rasanya blog aku ni lebih kepada untuk bacaan di kala keboringan jak, cuci-cuci mata tengok gambar dan baca penceritaan aku yg memualkan tu...hehehhe...sekian


Tuesday, 6 May 2014

Seoul -Spring 2014 - Korean Folk Village ( part 2 )

ok...sambungan part 1

Masuk dalam KFV tu, dah no more drama dah...terus terasa aura suasana kampung Korea zaman Joseon, zaman dulu-dulu. Sila bayangkan drama Jewel in the Palace, Sungkyukwan, Moon Embracing The Sun. Dalam kampung ni ada poster My Love from the Stars..part2 awal shooting dalam KFV juga rasanya.

Ok, siap sedia melayan gambar..jangan sampai termuntah....





tempat makan

bunga # 1

# 1 my feveret pic

# bunga # 2

sungai & nelayan 'fake'...my feveret jugak




ahjussi dikelilingi flora

obses sangat dengan cinta Korean ni kan...i love you too..hehehe


suasana desa

jambatan batu...dulu batu-batu yg disusun je

hello dear



kembali ke zaman Joseon

drama lagi...siapa suruh ko berguling-guling atas tanah camtu...??? no, bukan aku...!

ada macam di alam bunian tak????


Tempat aku duduk melepas penat + layan view

jerami???

Sanggup lagi melayan gambar??? Bagi aku, aku memang suka tempat  ni...tenang, lapang, dekat dengan nature...sesuaila dengan jiwa kekampungan aku ni...

macam real tak???

Dae Jang Geum - drama ni aku suka






jagung kering

kayu api...




bukan bunga tahi ayam
nampak klasik kan...

air yg jernih...

lama dan baru...nun di belakang bangunan moden...

Korean Folk Village...perfomance area..kedai-kedai
putih-putih melati...melati ke ni?
rimbun pokok ni ...penuh bunga!

last 3 pictures...
very Korean...
pintu masuk Korean Folk Village
laluan di sana tu menuju ke KFV...bayangkanlah cantiknya pokok-pokok tu di kala autumn nanti...

Tak pernah entri aku banyak gambar camni. Ketara aku suka tempat ni. Sebelum balik, aku tanya pekerja KFV di mana tempat tunggu bas untuk balik ke Gangnam Station. Seperti kuduga, memang tempat aku turun tadi. Jangan naik bas lain selain 5001-1 pesan pekerja tu. English dia sangat fasih, slang American lagi. Sudah confirm, yakin, aku berjalanla ke arah bus stop tadi ....seberang jalan tu, bus stop tempat turun dari arah Gangnam tadi...boleh guna chapel kaler oren sebagai landmark, dan bangunan apartment di belakang tu...

Ada beberapa orang tourist menunggu bas. Menunggu dalam 15 minit, bas sampai. Sepanjang perjalanan lebih kurang sejam tu, sempatlah juga aku tidur lebih kurang 20minit. Mengantuk betul...bangun awal subuh tadi. Sebelah aku ahjumma, sibuk dengan hand phone androidnya... sampai di Gangnam station, aku merayau-rayau dulu cari McDonald, konon mau beli burger fillet o fish atau at least FF...nda jadilah aku bila masuk McD tu, timbul pula was-was. Seriously, waktu tu pukul 2.00 petang, aku sangatlah kelaparan...terasa mau makan orang ...

Balik naik subway. Kali ni dapatlah juga seat. Tapi duduk sebelah ahjussi yang weird...sibuk melipat-lipat kertas, dengan beg briefcase, mungkin utk urusan kerja atau bisnes ka tapi  dua tiga orang remaja Korean pakat-pakat gelakkan dia. Rimas aku. Meh sini aku tampar muka kamu yg nda seberapa hensem tu satu-satu...adakah patut ketawakan orang tua, ke dorang ketawakan aku???Huh!! Tambah lapar aku, terasa mau makan orang lagi...grrrrrr... aku turun di Hyehyeon station, cari kedai kebab yang nda jauh dari Namdaemun market tu... sekali beli dua tau. Laparr la sangat kannn....
beli dua...malam tu yg abis dimakan satu jak...tamak! tebarus!
untuk info lengkap mengenai tempat ni boleh lawat website KFV sendiri www.koreanfolk.co.kr dalam ni ada cara/route lain selain cara yg aku pilih (subway - turun di Gangnam Station - naik bas no 5001-1), kalau tak silap boleh turun di Suwon Station jugak, then naik shuttle bus direct ke KFV. The reason aku tak pilih route ni sebab shuttle bus tu berjadual, manakala naik bas no 5001-1 ni lebih fleksibel, bas sentiasa ada.

Dalam KFV ni ada satu gerai makanan yg tak menghidangkan daging .... tu, malah gerai tu jual pancake sayur-sayuran je, aku tak try sebab aku sorang, rasa pelik nak duduk kat restoran/area makan tu sorang-sorang, kesian kan..

Aku cuma beli air mineral dan jus oren di sini (ada kedai serbaneka dalam ni )...kedai cenderamata, kedai di mana kita boleh pakai baju maharaja + permaisuri pastu dorang ambilkan gambar, tapi as u can teka, aku tak buat semua tu, jaga bajet sangat...

yang ada baby, budak kecik, orang tua,  FYI dalam ni semua ada, locker untuk simpan barang, baby stroller, toilet yang bersih, tempat duduk yang banyak dan area untuk budak-budak main...so memang lengkap..

my suggestion juga...duduklah seat sebelah kiri dari Gangnam nanti, senang korang boleh nampak KFV ni dari jauh, then bila nampak dan bas berhenti sebelah kanan (bas akan berhenti sekejap je kalau takde orang, so kena tekan loceng, jangan jadi macam aku, duduk diam-diam dalam tu sebab tak reti bahasa Korea, kononnya peminat tegar drama Korea, takde maknanya...), turunla di bus stop yg aku bagi gambar dalam entri part 1...selamat mencuba...
end of Korean Folk Village entry....entri lain cerita lain pula...babai...