Wednesday, 19 April 2017

Seoul 2016 ~ Winter Trip...Part 5

Selepas hujan turun, kadangkala pelangi muncul menyejukkan mata memandang. Kadangkala dalam Allah swt berikan ujian, akhirnya nanti kita diberikan sesuatu yang kita harap-harapkan. Ujian dari Allah swt agar kita sebagai hamba-Nya kembali padanya dan merenung kembali  kelalaian diri.

Saya demam, senggugut dan berehat dalam bilik saja pada hari kelima, dan hari keenam cuma berjalan-jalan di Namdaemun dan sekitar hostel di Dongdaemun. Itupun menggagahkan diri untuk ke Namdaemun membeli barang-barang untuk anak-anak saudara, kakak dan abang. Malam akhir, suhu terasa sangat sejuk. Bila check di Acchuweather, diramalkan akan turun salji pukul 2 pagi nanti. 
Berjaga juga hingga tengah malam. Tapi mata tak sanggup menunggu lagi selepas pukul 11 malam. Terus tertidur. 

Terjaga pukul 4.30pagi. Terus teringat mungkin ada salji yang turun. Intai-intai di tingkap macam ada jak putih di bawah tu. Terus cuci muka, sarung seluar jeans, jaket dan tudung. Mulanya nak pegi sorang jak, KZ masih baring-baring mengantuk. Tetiba dia bangun, ikut mengintai di tingkap. Kelam kabut dia bangun. Hahaha...takde masa nak bersantai di negara orang k, melainkan ko dah biasa dengan salji-salji ni.

So, di awal subuh tu kami pun bangun melawan kesejukan. Betul. Seluruh bandar  diselimuti salji nipis. Dan masih ada yang sedang turun. Teruja sangat.

Subhanallah. Bersyukur kepada Allah Yang Maha Kuasa dan Maha Kaya.

Allah SWT berikan sesuatu yang lebih indah. Ingatkan nda jumpa salji sudah tau...kan hari tu di Nami jumpa sisa-sisa salji jak...tup-tup subuh hari akhir salji turun...it was lovely !..Kenangan yang tak dapat dilupakan juga...Lepas ni dah tak payah lagi nak mengintai peluang bercuti di musim sejuk ni. Seriously, saya lebih sukakan musim luruh (autumn) atau musim bunga (spring), cuacanya walaupun tak sesejuk musim dingin ni tapi nak berjalan dan menikmati view tu lebih santai dan selesa. Cukup pakai trench coat jak. Kali ni memang seluar pun dua lapis, stokin tebal lagi, glove lagi kan...

So, kami pun berjalan sampai ke Cheonggyecheon . Sangat cantik sungai kecil tu bila bersalji di kiri kanannya. Cuma kesian tengok burung-burung bersembunyi di celah-celah dinding simen... 
terbongkok-bongkok mengutip salji
salju di awal Subuh
nampak suci je...

sungai kecil diselimuti salji

Pukul 11.00 pagi, kami check out dan menunggu bas di bawah hostel. Dengan salji, anginnya lagi, waktu menunggu bas ke airport tu terasa sangat lama walaupun tak sampai sejam. Dari hostel terus ke airport. Dalam perjalanan nampak pekerja-pekerja membersihkan salji di koridor bangunan, laluan pejalan kaki. Flight Air Asia dari Incehon ke Kuala Lumpur petang tu penuh dengan penumpang. Macam biasa, saya memang susah melayan mata dalam kapal terbang ni. Cuma tertidur tak sampai sejam pun. Bila landing di KLIA2 rasa lega dah sampai ke negara sendiri. Hujan salji di negara orang, hujan lebat panas terik di negara sendiri, tetap juga baik di negara sendiri.

Malam tu kami check in di Tune Hotel KLIA2 untuk satu malam saja, esok pukul 9.30 pagi barulah terbang ke KK pula. Tune Hotel KLIA2 selesa dan check in pun pantas. Luas bilik just nice, okaylah untuk transit je pun. Ada 7-11 di aras bawah. Kalau nak ke terminal pun cuma berjalan kaki ikut laluan berbumbung yang disediakan. Sangatlah convenience ...for 1 night, around RM270. Kitaorang berdua, so bayar sama-sama. 

Overall, trip kali ini memberi pengalaman yang berbeza. Ini kali kedua ke Seoul, tak pasti samada teringin nak pergi lagi (sewaktu baru balik tu). Tapi ni dah April 2017, rasanya tak mungkin nak pegi lagi. Cukuplah dua kali. Dengan kos sara hidup kita yang makin meningkat ni, rasanya travel ke oversea ni cukuplah setahun sekali. Dan mestilah ke destinasi yang berbeza pula. In sha Allah.

Wednesday, 5 April 2017

Seoul 2016 ~ Winter Trip....Part 4

Travelogue Day 4

Hari keempat. Hari ni seperti yang dijanjikan, trip ke Nami Island. Harapan mo tengok salji ni. Haraplah ada, tapi harap 50% saja sebab ramalan cuaca di Accuweather pun nda konsisten. Semalam ramalannya ada snow turun hari ni, tapi check balik hari ni memang tiada.

Bas akan bergerak dari Insadong pukul 9.30pagi. Tapi kami sengaja bergerak awal pukul 8.00 pagi. Kena transfer line, lepas tu berjalan kaki lagi ke Tapgol Park. Kalau boleh biarlah berjalan santai-santai jak tanpa perlu rushing. 

Agak gelabah juga bila driver bus check booking form tu, yang tertera di situ kami kena depart dari Namdaemun. Terus panik juga, masa kami booking tu memang kami inform kepada staf Naminara tu kami nak depart dari Insadong. Mujurlah driver bus tak sepanik kami, dia tolong call staff Naminara. So, aku jelaskan yang kami nak depart dari Insadong return, sebabnya kami dah takde masa ke Namdaemun sekarang. Alhamdulillah, urusan settle. Seat pun dah diatur, dan kami bertuah sebab dapat juga seat depan sekali walaupun kecoh sekejap tadi.

Sepanjang jalan, memang tiada salji turun pun. KZ terlelap di sebelahku. Aku asyik melayan view di luar.

Agak mendung waktu sampai di jeti ke pulau Nami. Hampir 2 jam juga perjalanan dari Insadong tadi. Kami pun terus beratur dan tak sampai setengah jam dah berada di pulau Nami. Excited jugaklah....terus wefie. Lepas tu explore sendiri-sendiri sekitar pulau. Sebelum pukul 3.30 petang kena ada di dalam bas untuk balik semula ke Seoul. Kalau orang cergas dan berdaya maju sangat, memanglah akan ke tempat lain lagi Garden of the Morning Calm ke atau Petite France ( dalam bas tadi dah nampak simpang ke tempat-tempat ni), tapi kami berdua ni memang ala-ala je, nak bersantai selamanya, so malaslah nak rushing camtu. Masa digunakan memang untuk pulau Nami je, maklumlah first time kan. Mungkin kalau kali kedua ke sini, bolehlah menyimpang ke Petite France pula nanti.

Layan gambar-gambar dan view di pulau Nami. Guna kamera hp jak.
Insadong yang lengang di awal pagi

Bas yang membawa kami ke Nami
Kolam kecil yang airnya 90% beku

lorong di Nami

Ucapan selamat datang pelbagai bangsa
side dish di Restoran Asian Cuisine (Halal)

Nasi goreng kimchi

Nasi & kari ayam - karinya agak pekat, rasa boleh tahan


Kawasan restoran, surau dan library

lorong popular tempat ambil gambar

pokok-pokok masih ada sisa daun

lovely and peaceful

payung 4 musim
Pukul 3.30 petang kami pun gerak balik ke jeti. Orang sentiasa ramai. Sambil menunggu bas, kami lepak di kawasan jeti pula. Masa menunggu tu hujan gerimis la pula. Pukul 4.00 petang tepat naik bas, dan bertolak tepat pukul 4.15 petang. Sampai di Seoul dah gelap. Kebetulan aku mula tak sihat sebab period, so sepanjang perjalanan dari Tapgol Park ke Insadong subway station tu cuma jenguk dan pandang je kedai-kedai sepanjang-panjang tu. Niat nak beli beg di Insadong pun terbatal sebab mula takde mood. Rasa nak demam pun dah mula masa ni.

Apapun, overall  Pulau Nami memang lawa dan kalau ada salji lagi lawa kot. Walaupun pulaunya kecil dan pelancong pula sentiasa ramai (rata-rata pelancong yang datang ni dari negara-negara Asia Tenggara je aku perhati - Malaysia, Filipina, Singapore, Indonesia), tak rasa rimas sebab semua datang pun sekejap dan masing-masing cari spot sendiri. Kalau pergi eloklah pergi musim-musim yang berbeza kot, kalau tak boleh boring jugak...

Monday, 6 February 2017

Seoul 2016 ~ Winter Trip.... Part 3

Assalamualaikum...dan salam sejahtera

Day 3 ~ travelogue


Pagi Krismas di Dongdaemun, sunyi jak. Kami pun keluar agak lewat. Pukul 9.30 pagi baru terkedek-kedek keluar. Hari ni  ke N Seoul Tower. Kali kedua bagiku, bagi  KZ first time. Dia ikut jak ni, aku yang excited sebab tak sabar nak tengok area ni time winter pula. Dulu aku pegi musim bunga.

Rasa best jak berjalan hari ni, sebab nda payah sulit-sulit bertransfer train. Dari Dongdaemun History & Culture Park terus ke Myeongdong. Waktu dekat-dekat dah tangga ke stesen cable car tu, tetiba terperasan ada beberapa orang perempuan ni macam tengah skodeng jak.
van SBS...

Menyibuk la jugak mengintai-intai. Rupanya ada rombongan SBS. Van SBS …lepas tu lori lagi, ada shooting drama kot. Nampak gaya macam shooting tu dalam restoran atau rumah sekitar-sekitar stesen cable car tu.
Masa tengah berbaris nak beli tiket tu terdengarlah ada orang mention pasal tu. Rupanya shooting drama Legends of the Blue Sea, yang Lee Min Ho hero tu. Huhu…mujurlah aku bukan fan drama ni. Kalau aku fan drama ni, nah sudah, nda pasal-pasal aku berkuntum di area cable car tu hingga ke petang.


Off we go to Namsan Tower. Kesian KZ, sekali keluar dari cable car rupanya kena naik tangga lagi…huhu…aku pun ajak dia relaks jap …enjoy the view. Penat naik tadi rasa hilang tengok view. Tadi pun dalam cable car dah rasa happy nampak view bandar Seoul. Really enjoy our time here. Dekat 2 atau 3 jam di sini. Ambil gambar sepuas-puasnya. Wefie puas-puas sebab dulu pegi sorang tiada gambar yg ada muka sendiri di sini, hari ni balas dendam.  Memang kuranglah gambar view kali ni. Penuh dengan muka kami jak. Gambar view yang mana sempat disnap itulah yang dikongsi ni. Lagipun, kali ni aku bawak handphone je.Semalam tetiba kamera Nikon aku buat hal.
view dari dalam cable car # 1
view dari dalam cable car # 2

And I think I didn’t miss someone here. But, this place remain special to me. Special in my memories and my heart. N Seoul Tower clearly mark as my favourite place in Seoul.
my favourite pic


orang agak ramai
Tukang gambar terlebih pose banding yg digambar
ni je bunga yang ada kali ni...bunga kobis...
Kota Seoul

tak sanggup nak turun ke bawah, ambik gambar dari atas je

fav pic # 2

 
kunci-kunci cinta


Lepas berjam-jam di sini, kami turun. Mula-mula ingatkan salah arah sebab kami follow locals jak tadi tapi betul juga keluar berhampiran Exit 3 tu juga. So, naik subway ke Namdaemun. Selain cuci mata tengok souvenir, tujuan utama nak beli kebab tu. 
 
kedai kebab
Belum banyak souvenir yang kami beli terutamanya aku yang bingung. First time datang dulu rasanya hampir semua office mate dapat, now ni nak beli apa lagi? So, aku cuma beli sepapan nail clipper jak.10,000 won harga macam dulu jugak cumanya sekarang nilai duit kita yang makin jatuh.

Terus ke Adnan Kebab. Syukurlah daya ingatanku masih kuat. Masih ingat arah ke kedai kebab tu. Seronok pula berbual dengan orang Morrocco ni. Actually, orang yang jaga dan masak ni bukan Adnan tu mungkin kawan dia jak. So, ingatkan orang Turki rupanya orang Morocco dan pernah datang ke Sabah…pi Sandakan lagi. Aiseh, bangga la jugak…lepas tu kami cakap Melayu jak. Dia pun fasih. Lama dia di KL dulu… entah macamana boleh tercampak kat Seoul ni pulak. Yang itu nda sempat temuramah. 
Aku ikut jak  KZ order kebab sampai dua. Ikutkan pengalaman aku hari tu, satu pun potionnya cukup besar dan mengenyangkan. Tapi bolehlah untuk supper kot. Lagipun time winter ni cepat lapar.

Seriously, chicken rice kebab dia memang sedappp…yummy. Cukup perisa dan daging ayam tu cukup lembut. Sedapp. Kebab kat Sydney hari tu memang takleh lawanlah. Yang ni lagi sedap.

Ni yang buat kami mau pegi lagi ni. hehehe… lagipun Namdaemun memang kena pegi lagi untuk shopping.









Friday, 3 February 2017

Seoul 2016 ~ Winter Trip...part 2

Sambungan Day 2...

No...no...no ...silap info, bukan keluar balik pukul 4.30petang. Pukul 5.30petang waktu Seoul okay. Dan waktu kami keluar ni mula sudah gelap grey-grey gitu.

Beratur panjang di subway Itaewon....

Tujuan keluar adalah untuk ke Itaewon, mau makan secara lengkap dan berkhasiat. Kunu...

Malam ni malam Krismas...umpama malam raya. Ofkos la subway penuh sesak dengan pelbagai lapisan manusia terutama sekali couple yang berdating-datingan.

Sampai jak di Itaewon ( selepas bertransfer line 2 x...punya hazab mo sampai di sini...tapi demi Korean dish kurelakan saja la), barisan panjang okay di escalator. Escalator pun antara gerak dengan nda gerak jak. Macam siput. Sebenarnya aku lupa exit mana nak dituju, so sibuklah lagi bertanya di tourist information booth tu. Exit 3. Muree Restaurant tempat dituju. Restoran ni juga la yg aku suka walaupun ada banyak restoran halal lain di Itaewon.

Alhamdulillah. Memang kenyang betul. Perut terus kembang berlipat-lipat lagi. Habis kan aku terpaksa licinkan sorang bulgogi tu sebab KZ pantang makan daging. Order lagi telur dadar, aku pun nda faham nafsu makan sendiri, mana lagi side dish. Sekali datang makanan seksa mau habiskan. Nasiblah lepas makan kena berjalan kaki lagi, terbakar juga kalori tu.


telur dadar pun diorder jugak....

bulgogi....aku sorang licinkan ni...huhu
Rice cakes...4 jenis

side dish....bilis tu feveret aku
Itaewon
Itaewon

Sebab masih awal, lebih kurang pukul 9.30malam, so kami singgah lagi di Myeongdong. Seperti kuduga, Myeongdong penuh sesak dengan manusia. Jadi bingung dan rimas. Terus masuk The Faceshop ( tiada yang ku berkenan )...masuk lagi Nature Republic baru puas hati. Offer memang best. Terus sambar BB dan CC cream. Aku memang perlukan benda ni sangatt sebab muka aku dah mula pink kekeringan. Kalau pink glowing nda apa juga, ni pink kering...
Myeongdong ...penuh sesak

Sekejap jak di Myeongdong. Misi membeli cc cream tercapai. Terus balik guesthouse. ZZZZ.....bersambung...