Thursday, 19 October 2017

Cuti-Cuti Malaysia : George Town, P.Pinang

Salam sejahtera.

Bersambung dari Part 2

Lepas puas meronda di area jeti dan Fort Cornwallis, kami balik hotel dulu. Jalan kaki jak. Alang-alang la kalau naik bas atau teksi. Rehat-rehat jap dan solat. Pukul 4.00 petang baru kami keluar . Kali ini kami  menyusur jalan untuk melihat lukisan-lukisan mural yang popular tu.

Orang agak ramai petang ni. Bercampurlah antara pelancong tempatan dan antarabangsa. Semua bertumpu di sekitar Lebuh Armenian. Di tempat lukisan kanak-kanak dengan basikal. Nak posing cun-cun pun payah, sentiasa ada orang menunggu giliran. Malu pula nak bergaya lebih-lebih. Kami lebih enjoy kalau tiada orang memandang. Lainkali, jangan datang weekend la, baru puas bergambar. Kalau memang itu niat utama la, bagi aku cukup sekali ja cukup ni. 
masjid terdekat dengan hotel kami

art #1

art #2
pintu dgn kata2 menarik

paling famous ni

# 5


Nda sampai sejam kami berjalan-jalan mencari art/mural tu. . Misi asal tu nak menyusur mencari sekurang-kurang 4-5 art tu. So, misi dikira gagal hari ni. Orang ramai, baik yg berjalan kaki mahupun berbasikal. Jalanan tu dahlah sempit. Sedikit terganggu lah mood di situ. Boleh aku katakan macam overrated pula tempat ni, iyalah bila jadi sekadar tempat berselfie dan berposing sakan, tiadalah ceritanya mau menghayati art tu.

Macam nda tau mau buat apa sudah di situ kami bergerak ke Chowrasta, pi beli jeruk madu Pak Ali tu. Daripada bersesak-sesak di Lebuh Armenian tu. Kami naik beca. Kesian dengan abang beca tu, mengayuh agak jauh, dengan kami berdua yang badan agak sihat ni.  Mungkin kalau ikutkan rate sebenar, bukannya mahal pun, nda apalah sambil melancong sambil beramal. 

Shopping time. Di Pasar Chowrasta, Mya bersemangat membeli baju. Dia kira borong baju tidur sampai 4 helai. Aku pun biarkan je la. Masa balik dari Fort Cornwallis tadi, kami ada singgah kedai-kedai souvenir di Armenian Street tu, dan aku dah membeli 4 helai baju t-shirt, so kali ini giliran Maya pula membeli. Harga T-shirt nda la murah, cuma rasa mau membeli untuk family. Paling murah aku dapat RM20, itu aku cari yg simple-simple jak designnya.

Lepas tu, kami shopping di Kedai Pak Ali pula, sampai juga RM92.00 belian aku di sini. Aku pun memang peminat jeruk, suka makan asam-asam gitu.

Kami bercadang naik bas CAT tu je balik ke Armenian Street, tapi bus stop no 12 tu tak jumpa pula. Ikutkan dalam map area situ-situ juga Akhirnya, kami naik teksi. Pakcik teksi ni ramah dan sempat share doa Nabi Ibrahim yg dia tengah baca. RM12 je kami kena.  Keputusan naik teksi tu lebih tepat sebenarnya, dengan beg plastik kami yg dah penuh tangan ni. 
Sebelah malam kami keluar ke Masjid Kapitan Keling, berjalan kaki dari hotel kami tak sampai 10minit. Kami tapau nasi bungkus di kedai makan sebelah masjid tu. Kedai Nasi Kandar. Kami beli lauk apa yg masih ada je.  Kedai makan ni kecil je, meja pun tak banyak dan kebetulan orang pun ramai. Dari cara cakap, kebanyakannya  pun bukan orang Penang, mungkin sebab kedai ni yg halal di area ni, semua menuju ke sini.

Alhamdulillah, bagi kami dapat makan pun dah cukup baik. Kami datang pun berdua dan tak berani sangat nak explore lebih-lebih tanpa kenderaan. Malam tu, lepas makan, sambil packing kami borak-borak. Sesi luahan perasaan. Trip kami ni trip membawa hati masing-masing. Takde nak expect apa-apa yang istimewa di sini, cuma nak berjalan-jalan sebagai terapi minda dan jiwa gitu. Alhamdulillah, kami puas hati datang ke sini. Bolehla merepeat lainkali, inshaAllah.

End of the trip. Maaflah, entri kali mi karangan berjela-jela, gambar kurang sebab agak malas mau ambil gambar street art tu.

uncle beca tengah bersantai-santaian

hotel kami 2 mlm

Thursday, 12 October 2017

Cuti-cuti Malaysia : George Town, Pulau Pinang ~ Part 2

Sambungan dari Part 1

Hari kedua trip singkat kami.

16/9/2017

 Pukul 7.30am  ~ Mengintai di tingkap,  hujan juga Subuh tadi , jalanan masih nampak basah tapi ada tanda-tanda cuaca lebih baik hari ini... Haraplah cerah ni sampai ke petang, kalau nda alamatnya bertapa dalam bilikla kami sepanjang percutian ni.

Jalan masih basah

good morning George Town

Kira lewat juga kami mengatur perjalanan. Study map, sarapan dan borak-borak, akhirnya pukul 9.00 pagi barulah kami keluar. Syukurlah pagi ini cuaca lebih baik di Pulau Mutiara ni. Matahari belum bersinar terang lagi tapi perlahan-lahan jalan yg basah mulai kering. Bagus juga cuaca begini, mudah dan  selesa bagi kami berjalan kaki, kalau cuaca cerah biasa, mau berpeluh ketiak berjalan tengah panas.

basikal untuk disewa di depan hotel
Ramai pelancong yg berbasikal, kami pilih berjalan kaki jak dan akan naik CAT bas sekiranya perlu. CAT bas tu bas percuma untuk tourists di dalam bandar ni. Laluannya pun dalam kawasan bandar George Town ni jak. Tapi sebenarnya, paling senang, simple dan sihat, jalan kaki ja. Bukan jauh juga antara setiap spot yang menarik tu. Kalau mau feeling-feeling tourist antarabangsa boleh bah naik biskal pusing-pusing George Town ni... hehehhe... 

Kami jalan kaki dari Armenian Heritage Street Hotel sampai ke Masjid Kapitan Keling, pagi-pagi ni masjid ni berkunci mungkin supaya senang kariah masjid bersihkan masjid, dari luar nampak kemas bersih jak masjid ni. Jalan lagi, jumpa kuil lepas tu, Gereja St George’s dan akhirnya singgah sekejap di Penang 3D Chocolate Museum. Dapatlah sejukkan badan sekejap kat dalam tu. Coklat di sini mahal, bagus lagi beli di airport masa balik nanti.

Masjid Kapitan Keling
 
ambil gambar dari luar, pagar masjid berkunci
Kuil

 
Gereja St George

Kami berjalan santai jak. Lagipun jalan agak lengang kurang kenderaan, rasa selesa berjalan.Ada juga pelancong lain berjalan kaki, nda juga rasa pelik ronda-ronda bandar ni sambil jalan kaki.

Sampailah ke area waterfront Padang Kota. Di sini kami lepak lama sikit. Sempat lagi makan aiskrim di sini. Dari jauh nampak Tanah Besar Semenanjung di seberang sana dan ada feri sedang bergerak, mungkin ke Langkawi. Okay lainkali bolehlah naik feri ke Langkawi pula. Buat trip 2 dalam 1. Penang & Langkawi. Lepas tu masuk Hatyai lagi....Wah, mula sudah mahu berangan…

Bangunan mahkamah

Muzium Coklat

Beca

Monumen lama
 
taman


hotel

Dewan masyarakat

Majlis Bandaraya
Hari Sabtu ni memang santai di George Town , serupa macam KK juga, tapi macam di KK kalau weekend begini sama jak busy banyak kereta di area Jalan Pantai tu. Pukul 11.30 pagi kami bergerak ke arah Fort Cornwallis dan singgah sekejap di Esplanade untuk lunch. Mencuba mee sotong dan pasembur. Rasanya biasa-biasa saja. Bukan taste aku…hehehe…. 
pokok tanjung
 
Feri


Tanah Semenanjung nun di sana

Mee sotong
Bayaran masuk ke Fort Cornwallis RM10 sahaja untuk Malaysian. Kebetulan di sini ada pelajar Pelancongan tengah buat survey. Kami pun layan saja, dan luangkan masa isi form yang diberi. Lepas tu dapatlah fridge magnet sebagai gift. Best juga tengok view laut dari kota lama ni. Bestlah juga area ni...

menara jam

menarik juga bangunan di sana tu

pintu masuk kota lama

dalam kota lama
 
area jeti


Lepas puas bergambar-gambar di area jeti, dan Fort Cornwallis ni kami balik ke hotel, masih juga berjalan kaki , alhamdulillah kaki masih kuat dan berstamina mo jalan time ni.  Pukul 4.00 petang baru kami keluar semula, mahu menyusur area Art Street pula nanti.

 Bersambung....

 

Tuesday, 10 October 2017

Cuti-Cuti Malaysia : George Town, Pulau Pinang ~ Part 1



 Trip singkat 15/9/2017 ~ 17/9/2017 ( Georgetown Pulau Pinang, Malaysia)


Trip yang tiada perancangan. Beli tiket sebulan sebelum bertolak. Member yang ajak berjalan sebab dia yang nakkk sangat. Destinasi pilihan dia mula-mula tu Hong Kong, tapi aku tolak sebab HK kalau masuk September ni musim taufan. So, flight melencong pi Penang. Ada direct flight dari KK ke Penang. OK, suka sebab nda payah transit di KLIA2.

3 hari 2 malam di sana. Flight delayed from KK to Bayan Lepas due to bad weather condition in Penang island. Penang dilanda hujan lebat berpanjangan dan banjir pada pagi 15/9/2017. So, our flight was retimed from 1.35pm to 3.15pm. Hampir lagi kapal mendarat di Langkawi , syukurlah akhirnya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas pada pukul 5.50 petang, lewat 20 minit dari masa yang sepatutnya. 2 orang rakan sudahpun beri amaran ( mesej di WhatsApp dorang tu lebih kepada menakut-nakutkan tau...huhu, bergegar juga hati aku baca...) waktu masih di airport KK, mau batalkan pun rasa sayang. Sudah check-in, hotel pun sudah dibayar. Tawakkal ja mengharung banjir.

Hujan menyambut ketibaan kami di George Town. Mendung, kelabu dan suram Pearl of Orient waktu kami sampai. Siap lagi kapal macam terbuai-buai waktu landing, terdengar jeritan di barisan belakang time tu....huhu.... sebenarnya time tu aku pun cuak juga. Dalam hati berdoa dan berharap esok cuaca akan cerah tanpa hujan. Hati tu takut dan berharap. 

Teksi yang kami naiki (RM33 dari airport ke hotel ) mudah jak mencari hotel tempat kami bakal bermalam selama 2 malam.Pemandu teksi lelaki Melayu yang kebetulannya beristerikan orang Sabah. Dia ni  nda banyak bicara tapi sempat juga dia bagi sedikit tips untuk berjalan-jalan di sekitar bandar. Dari ceritanya, hujan yang turun sejak Subuh tadi lain macam, banyak kampung banjir kilat.Tapi yang kami pegi ni di tengah bandar, jadi nda la kena banjir tu...Lega!
peta laluan bas ke bandar (ni dlm airport)

Hotel aku booked 3 hari sebelum , Armenian Heritage Street Hotel di Lebuh Carnavorn. Check-in mudah dan cepat. Bayaran kunci bilik RM4. Emmm… sungguh tak reti aku, ini pun sampai RM4 ke? Receptionist muka serius dan kurang ramah (mungkin dia penat tu....bersangka baik). Hilang mood nak bertanya macam-macam.
Dapat bilik no 506, di bahagian corner. Menarik hotel ni, bangunan lama diubahsuai. Biliknya pun agak luas, bilik mandi dan ruang shower asing. Ada tv nipis, peti ais, cerek eletrik, almari, safety box. Memang selesa. Dengan harga RM133 average untuk satu malam rasanya berbaloi juga. 

bilik standard queen
ada almari, meja solek dan mini fridge
bilik mandi dan toilet sebelah kiri...sebelah kanan tu ada tingkap lagi

Malam jugalah baru kami keluar, lagipun kami sampai tadi pun memang hampir Maghrib sudah. Tiadalah mau berjalan jauh-jauh. Tadi pun driver teksi sudah tunjukkan jalan ke Prangin Mall. Dekat jak dengan hotel ni, dalam 5-10 minit jalan kaki santai-santai. Sekejap ja kami pi mall tu, beli apa yang patut untuk malam tu, lepas tu terus balik ke hotel. Jalan pun masih basah lepas hujan, memang tiada mood la berjalan jauh. 

berjalan kaki ke Prangin Mall
 
gerbang comel
Balik ke hotel, kami lepak-lepak di lobi hotel sambil makan aiskrim. Lobinya luas dan cantik. Dalam hotel ni pun ada kedai serba guna. Boleh beli barang keperluan yg simple-simple semua ada di sini.
kedai ni buka 24 hours...dlm hotel, depan lobi
lobi hotel
peta-peta yg diambil di airport tadi

Sampai bilik, lepas mandi, berbual berbincang sekejap ke mana nak dituju esok, kami berdua tertidur dengan mudah. Penat seharian. 

Harap esok cuaca lebih baik. Lebih cerah.


Zzzz.... 

bersambung