Monday, 18 February 2013

Memories in HK

End of November till early December last year I went to Hong Kong with three friends.. We spent 5 days 4 nights there...

We stay at Panda's Hostel (one night ) and Yiufai Guest House...I made booking thru www.booking.com and thru Yiufai GH www.yiufaiguesthouse.com

untuk baca review guest house ni boleh buka www.tripdvisor.com

Travelogue ke Hong Kong me dah buat panjang lebar dalam blog lagi satu www.hijauolive.wordpress.com

Ni nak mengimbas sweet memories kat sana ...layan gambar...


area ni sebelah jeti feri ke HK Island

tram ke puncak...to The Peak
at Madame Tussaud's HK...i am their manager...in Asia..hehehhe
at Disneyland HK - me and the little princess....
 at Miramar Shopping Centre...having great time posing ...perasan cute here...
Next time memang nak repeat HK, teringin nak borong mini perfume lagi, last time I bought 6 bottles...wah.!!!!..tapi bukan tahun ni...insyaallah 2014  / 2015



 

 

Saturday, 16 February 2013

Novel Jeriji Kasih (Part 2)

TEMA : Novel ni bertema kepentingan kasih sayang dalam sesebuah keluarga...dengan adanya ikatan kasih sayang yang kuat di kalangan ahli keluarga, contohnya kasih sayang ibu kepada anak-anak menyebabkan anak-anak terpelihara daripada gejala negatif masa kini

Persoalan - terdapat beberapa persoalan yang boleh diambil

1. Kegigihan mencuba sesuatu yang baru - Anuariza akhirnya berjaya menanam anggur dan menjadikan daunnya sebagai teh

2. Adil dalam memberi kasih sayang - Saleha memberi kasih sayang sama rata antara anak kandung dan anak angkatnya

3. Berpegang teguh kepada ajaran Islam - Anuariza menjaga solat lima waktu walaupun ketika berada di dalam hutan

4. Kerjaya guru dianggap mulia - Saleha mahu Anuariza menjadi guru walaupun dia layak memasuki bidang-bidang lain kerana bagi Saleha anaknya harus mendidik anak bangsa menjadi berjaya

5. Gejala sosial kini menular di luar bandar - Masalah sosial remaja tidak lagi boleh dikaitkan dengan remaja di bandar sahaja tetapi remaja di luar bandar juga mula menghadapinya, contohnya Lily Suriani yg terlibat dalam kes merokok, ponteng sekolah

JUST A SKETCH….PLANNING TRIP TO BALI, INDONESIA



Tiket – KK-KL-BALI-KL-KK ( RM400++ ...nasib baik ada offer KL-Bali-KL return RM162 including luggage kalau tak mau sampai RM500++ ...Kalau org KL baru RM162 return..uhuhuk apakan daya, orang Borneo..)
Hotel – RM80 X 4 malam = RM240 seorang
Driver /Guide= RM112 X 4 hari = RM112 seorang
Makan minum = RM20 X 5 HARI = RM100 ( lunch + dinner…sarapan biasanya ambil yg hotel sediakan ja)
Souvenir = RM150 (souvenir basic2 mcm key chain, fridge magnet ja…lain2 tu terpulang bajet sendiri)
BAJET = RM1000

Info Bali – 80% penduduk beragama Hindu/Buddha…20% lagi Islam…so, amat penting ada guide yg Islam…Bali terkenal dari segi view, culture dan spa…so, shopping2 lebih kpd handicraft diorang ja…Bali amat femes di kalangan tourist barat, so bersediala menikmati adegan vogel-vogelan + asmaradana if u lucky….hehehhe
Guide  - dari Yantohood Tours, lelaki Islam, umur 20-an, sukakan fotografi, ada kamera dslr….
Lain-lain info aku malas cari cos biasanya aku cari info satu2 tempat adalah disebabkan public transport, but in Bali public transport like not exist except cab i think...hehehhe so we all rely on our guide a.ka. driver 
Tiada keriangan berganda dijanjikan...but travel is not only about destination..its about yourself indeed...

ITINERARY
27 MEI 2013 ( ISNIN )
Tengahari – FLIGHT KK-KL
MLM – FLIGHT KL-BALI
28 MEI 2013( SELASA )
BALI – ikut tour satu hari – Volcano tour
29 MEI 2013 ( RABU )
BALI – ikut tour – dolphin tour
30 MEI 2013 ( KHAMIS )
BALI – tour – lake tour


31 MEI 2013 ( JUMAAT )
PAGI – Free and easy
Tengahari – Balik KL
Petang – balik Sabah