Thursday, 31 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Assalamualaikum...salam Syawal untuk semua...

Mohon maaf andainya ada terkasar bahasa dalam blog ini atau ada tulisan yang mengguris perasaan....kepada rakan blogger JM thanks atas hasrat nak kirim kad raya tu, rasanya putri pernah email JM, boleh rujuk balik kat email ye...tapi seriously, putri tak mengharapkan apa-apa, yg penting persahabatan terpelihara, itu je....

Hari raya keempat hari ni...dah masuk kerja ni. Tak mau cuti lama-lama, nanti banyak kerja tertangguh. Alhamdulillah, misi beraya di rumah sedara mara dah hampir tercapai, tinggal ada lagi 3/4 buah rumah belum ziarah, insyaallah part tu boleh sambung weekend nanti...

Tahun ni beraya sederhana saja. Langsir rumah masih pakai yg tahun lepas, cuma dicuci je, naik semula serinya. Baju raya, 2 pasang ja. Make-up takde yg baru. Kuih muih a.k.a biskut aku beli 3 jenis je, yang 2 jenis lagi buat sendirik... perabot still perabot lama, cuma digilap kasi berkilat je...takde berlebih-lebih tahun ni, serba sederhana. Kenangkan nasib mereka yang kurang berkemampuan, mereka yang kehilangan dan mereka yang diserang musuh....insaff...

selamat hari raya Aidilfitri untuk semua....selamat memandu dengan selamat.....

Monday, 21 July 2014

Moga ujian menyatukan kita...

Salam Ramadan...salam 1Malaysia...

Makin berat ujian kita, lebih-lebih di akhir Ramadan ni, dari MH370 yang belum hilang dari ingatan kini nahas MH17 menuntut kesabaran...

Sopannya ayat aku kan...hehehhe..okla tu...bulan puasa ni...

Seriously, macam sayu jak Ramadan kali ni...dengan Gaza yang bergolak. Tetiba ada keinginan ke Palestin, jadi sukarelawan...emmm...cukupkah iman di dada kan?? Sekurang-kurangnya mari kita menyumbang dari segi semangat, sokongan, material dan memboikot produk syarikat yg dikatakan menyumbang kepada Zionis kejam ni. Antaranya McDonald, Starbuck, Coca Cola, Nestle, Calvin Klein, Ralph Lauren, Guess, Maggi, Revlon, Estee Lauder dll...

Rasanya sudah berkali-kali senarai syarikat tu disebarkan..tapi itulah sikap kita kan (including myself peminat McD - suka minum Frapuccino McD), memboikot ni ala-ala on off jak...sekejap boikot sekejap lupa diri, susah konsisten.Semua tu alasan sebenarnya. Iman dan semangat tu yg tipis...

Sebenarnya, ada jak alternatif lain untuk ganti produk-produk yang kita suka tu. Macam aku part kosmetik memang dah lama tak pakai Revlon, Maybelline semua2 tu... sebab dah beralih ke produk made in Korea , made in Malaysia...bedak pun pakai bedak Safi ja. Baru-baru ni je ada beli bedak Maybelline tapi jarang pakai, lebih suka bedak Safi...

Part fast food tu, boleh beralih ke Burger King, Marrybrown ...Maggi tukar kepada Mi Sedap... kenalah berkorban biasakan tekak tu kan...

Macam aku, part perfume mencabar jugak tau...hehehe mujurlah perfume Ck, Ralph Lauren, Guess, Hugo Boss, Estee Lauder tu bukan taste aku...tapi agak kuciwa bila Aman Palestin (NGO yang aku follow kat FB) masukkan dalam list brand Gucci dan Lancome....Uwaaa, sib bek perfume Lancome aku baru habis, dan nampaknya terpaksa outkan Hypnose dari wishlist aku...uhuhu, Gucci oh Gucci...ada dua perfume Gucci yang aku suka, satu aku test masa gi HK hari tu, mujur tak beli, satu lagi Gucci Envy...aduhai...tapi ada banyak brand perfume lain yang tak tersenarai...so pilihan masih ada..Salvatore Ferragamo, Guerlain, Prada, Escada, Givenchy....

Coca Cola...minum jak air sarsi...hiik...

Apapun, moga semua ujian/keperitan ini menyatukan kita...atas nama kemanusiaan lupakan soal politik, rasis dsb...

Wednesday, 2 July 2014

Tulislah yang baik-baik...

Salam Ramadan...dah masuk hari ketiga. 
Hari ni aku awal datang ke ofis, sebelum start kerja, terasa nak tulis entri ni...

Tulislah yang baik-baik di bulan Ramadan ni, at least sepanjang bulan mulia ni. Dan diteruskan ke bulan Syawal hingga bila-bila. Berhentilah melukai hati insan lain dengan tulisan yang bukan-bukan, perli dan sindir orang di fb, blog ke twitter ke kan... 

Orang pagi-pagi, mahu memulakan hari yang indah, segar dan gemilang, janganlah pula seawal pagi terbaca sindiran orang...

Aku harap aku bukan begitu...orang beri tuba, aku harap hatiku kuat untuk memberi madu...(tapi bukan nak bermadu...hehehehe...)

oh ya, aku ada beberapa gambar nak share lagi ni...
itik-itik bertiduran di Cheonggye stream...(salah eja lagi ni...hehehe)
ayat-ayat cinta di N Seoul Tower ( bukan aku yg buat okayy...saja snap..)
bunga-bunga ....di Namsan Park

tiga remaja Jepun yg cute...di Osaka Castle

Tuesday, 1 July 2014

Spring 2014 ~ hari terakhir di Seoul....

Salam Ramadan...
Hari keenam dan hari akhir...entry Seoul terakhir dari aku kot...tapi keinginan repeat tu tetap ada, so mungkin ni bukan yg betul-betul terakhir ...insyaallah...

sekadar repeat tempat yg sama dan aku ke Itaewon juga...

pagi - ke Dongdaemun sejam dua - beli kain cotton 2 pasang untuk diri sendiri
ke Insadong lagi sekejap - beli 3 beg - satu untuk my niece, 2 utk diri sendiri
then lunch di Itaewon - kat Muree Restaurant la mana lagi...try bulgogi stew set...licin side dish dia aku makan kecuali kimchi tu...kimchi memang bukan taste aku...

petang - aku round Namdaemun sekali lagi - kali ni baru aku serius beli souvenir, sebelum ni cuma tengok-tengok je
Malam - round Myeongdong sekali lagi - pasti akan rindukan tempat ni...
 dan malam tu jugak aku berangkat ke airport, melengkapkan lagi kisah pengembaraan aku yg penuh suspens ni (pengembaraanla sangat...hiks) aku tidur di airport...so, secukup rasala solo trip aku kali kan....hehhe

best ke tidur di airport - emm...tak best langsung, cumanya Incheon Airport memang selamat, bersih dan bila tengah malam ianya tenang...traveller lain selamba je berdengkur bagai ...aku??? dapatlah tidur dalam 40 minit gitu...

silalah layan gambar-gambar , lebih kepada cerita makan jak...

Vegetarian restaurant ...yg ni kat Insadong

masa tengah mencarik restoran tu aku berpandukan tulisan Hangul...tang ekor tu...so, alhamdulillah ..jumpa!!!

buku menu...memang semua veggie...takde daging...

my toufu stew...lengkap dgn nasi dan side dish...8000won kalau tak silap...with green tea ...sedap stew tu...

di pagi Jumaat tu...akulah first costumer restoran ni...sorang plak tu kan...hehehhe
aku order jus oren tu...penat aku mendaki nak ke sini punya pasal ...
tadaa...set bulgogi stew aku dah sampai...stew tu so-so jak, side dish licin kecuali kimchi...