Sunday, 27 January 2013

plan A...

untuk teman2 ku yg mau bercuti ke negeri2 orang putih...bosan pi negara Asia la tu...

Plan A
Perth
- tiket KK-PERTH-KK ialah lebih kurang RM1500++ (lebih kurg mcm tikit ke Seoul)...tp tunggu offer lagi...kalau dpt RM1000 pon sda ok...
-accomodation  di Aus adalah sgt mahal, aku telah mencari-cari byk website...salah satunya ialah airbnb.com ( owner sewakan private room utk tetamu stay paling kurang 2 mlm).Ni saja yg boleh dpt bilik private yg agak murah around RM180-350....kalau hotel semuanya gila mahal dlm RM400 ke atas. Pilihan lain ialah hostel tapi shared bathroom...so kalau berdua kongsi 1 queen bedroom anggaran RM130x 4 malam = RM520...itu anggarannya...
- sewa kereta sehari ialah AUD35 per day  lebih kurang RM110 (convert sendiri)...bagi2 2/3 orang lebih murah...sewa kereta lebih best sbb byk tempat2 yg best tu jauh2 dari bandar Perth...lesen M'sia diterima di AUS
- makan2 lebih kurang RM300 untuk 5 hari...ini untuk kalau makan2 di luar saja...mungkin lg jimat kalau bw beras, makanan tin dr m'sia...pastu masakla..
- tiket masuk ke Pinncales desert dan caversham wildlife park(tengok kangaroo) ialah AUD11 + AUD22...kira dan convert
- beli2 souvenir dalam AUD 180...
- naik bas dari/ke airport - ada bas  harganya.AUD3.80 ..ni cara plg jimat ni...

Tempat menarik

1. Pinnacles Desert - bila lg mau merasa desert outback Aussie...tiada di negara2 lain ni
2. Lancelin - sandsurfing...surfing di pasir...nda lemas ni ...sesuwei utk org nda pandai beranang cam aku
3. Freemantle -mcm2 la ada di sini
4. E-shed - utk yg kaki shopping
5. Cape Leeuwin- lighthouse...dan ada lagi kehebatan lain
6. King's Park - tempat shooting Adam & Hawa...nda tinguk drama ni, nda minat pon...tp aku terbaca di mana ntah
7. Chiccereleo- aku rasa aku salah eja...mcm biasa mcm di HK, aku wajib mau makan di restoran local yg femes...fish and chips di sini adalah halal.
8. Emu winds farm
9. petik buah persimmon -musimmnya ialah time Fall which is during March till May...aaargh...mcm siok ni...
10.Margaret river - tengok ladang anggur
11. Caversham wildlife park - pigi Australia misti mo tengok kangaroo dan koala kn, pastu kununnya di sini boleh terai cukur tu bulu biri2, kalau berani la...wajib

dan banyak lagi......

Wednesday, 23 January 2013

SOUTH KOREA BUDGET



Entri asal ni dah lama...tapi memandangkan dari statistik traffik, ada gak orang yg baca entri ni, rasa bersalah plak...actually, winter trip ke Seoul tak jadik pon. Yang jadi, peginya nanti masa musim bunga. Dan itinerary pun dah berubah...
Ticket (AA - ticket+tax+kg+meal+entertainment) return KK-Incheon
RM1000
Guesthouse  for 5 nights

* last night - airport
RM100X4 = RM400
Food & drinks
RM150
Day trip to Korean Folk Village at Yongin
RM100
Day trip to Nami Island
RM66
Namsan Seoul Tower
RM25
Transport (bus, subway, taxi)
RM120
Other  fee entrance (palaces)
RM30
Souvenir (fm, tshirt, key chain, nail clip) – for 3 to 6 people
RM100
KTX - (Seoul to/from Busan) round trip
RM360
Busan (transport & entrance fee, souvenir)
RM400
·        
 .
 
Places of interest

1.  Busan - 2 days 1 night
2. Nami Island – half day
3. Namsan Seoul Tower – half day trip
4. Cheongye Stream - night
5. Palaces – Gyeongbokgong Palace etc….
6. Insadong – handicraft market
7. Dongdaemun - market
8. Myeongdong - market
9. Korean Folk Village – day trip