Thursday, 25 June 2015

Trip Shopping@Saigon...part 2

Jom layan ceritera shopping dan round-round bandar Saigon part 2.

2nd Day

Kami keluar nda la awal, lebih pukul 8.30 pagi. Hotel ni tiada cafe atau restoran, kami sarapan sendiri dalam bilik ( insyaAllah nanti adalah review hotel juga). Makan roti dan bun yang dibeli di KLIA2 sebelum terbang semalam.

Aku pun as a leader nda pasti ni,ke mana arah nak dituju. So, minta map dari staf di reception counter tu. Minta penerangan sikit. Target ni nak ke Saigon Square. Kira dekat juga la Saigon Square tu kalau tengok dalam peta.

On the way tu, kami jumpa factory outlet, Taka Plaza dan restoran makanan halal. Jumpa jak area ni terus melekat. Lama juga kami di dua kedai ni. 
dari hotel, ikut jak jalan ni

Jumpa simpang empat ni belok ke kanan
kena melintas jalan untuk ke Taka Plaza
sebaris dengan Taka Plaza ...di sinilah tempat kami melekat lama

ni kedai beg Rose...beg deuter, kipling, macam-macam ada...

Yang kedai satu ni rasanya memang popular among Malaysian ni. Ada jak muka orang Malaysia masuk kedai tu. Sebab aku sibuk tanya baju kurung cotton salesgirl tu bawa aku naik ke stor. Kecik jak stor tu, paling dahsyat tangga tu tangga kaca tau. Frozen la pulak! Takut jak aku melangkah naik tangga tu satu-satu. Heheh..gigih jugaklah gara-gara mau baju kurung cotton.

Nah ambik ko, memang rambang mata tau tengok baju kurung. Semua tu dalam plastik, tapi boleh buka dan tengok corak kain, try baju tu pun di situ...no fitting room ok. Emm...memang bertapa la aku di situ. Hasil pertapaan tu dapatlah 2 pasang baju kurung cotton yang takde manik atau sulam. Yang bersulam atau manik tu dah berkali-kali aku belek, last-last aku lepas. Penyakit aku ni nak memilih baju memang lama, bengong undecided gitu. Lagi kalau dah banyak bertimbun macam tu, mulalah aku bingung. Member-member yang lain tu tak naik lagi time ni, aku sorang je yang sibuk dilayan oleh budak tu. Dia pulak jenis melayan macam separuh hati, asyik pasang muka ketat, tapi aku nda peduli...berjam-jam jugak aku memilih. hehehe...janji aku puas hati colour dan corak baju yang aku pilih. 
ni baju kurung cotton plain tiada manik atau sulam

ni baju kurung cotton sulam/manik
Ni beg kipling yg aku beli untuk anak sedara

Kat kedai ni adalah jugak tudung Neelofa tu (bukan ori yg pastinya), beli sehelai RM20, tudung 2 muka RM18 sehelai. Hari ni aku belum rasa nak beli tudung lagi. Aku nak beli kain / baju cotton semata-mata. Sepasang RM35. Baju kurung bersulam/bermanik RM65-68 sepasang. Murah ke mahal tu? Aku tak pasti sangat, tapi pada aku dah murah sebab baju dah siap.

Lepas tu singgah lagi kedai beg Rose tu. Melekat lagi member-member aku. Sebab aku tak berduit sangat, so aku tak beli beg deuter tu, beli beg Kipling jak untuk 2 orang anak sedara aku, satu sling beg dan satu beg kecik RM55, murah sebab owner kedai si Rose tu sendiri bagitau bukan Kipling ori. Member beli beg deuter saiz kecil (yang muat notebook) RM85, saiz besar sikt 32liter beg backpack RM185 (lupa yg tepatnya). Kira berjaya jugaklah aku menghasut member-member beli beg deuter tu. Masing-masing angkut satu.

Dalam bangunan yg sama, naik ke Tingkat 3, untuk lunch di Restoran Saigon Green House. 


no worries...ada sijil halal

Jus mangga & ice lime tea

prawn with black pepper & fish sweet n sour
prawn with garlic & kobis
bukti keenakan ...kira abis jugaklah semua lauk

Aku bagi **** bintang untuk restoran ni. Rasa, plating, suasana restoran. Pada aku memang ok sangat. Tentang harga tu lebih sikitlah kot dari restoran yang ada dekat-dekat area Ben Thanh tu. Untuk semua yang kami makan - nasi putih utk 4 orang, sayur kobis, prawn black pepper, prawn garlic, fish sweet and sour, 3 mango juice, 1 ice lemon tea (Total price : 644,000VND / RM111). Kami bayar sama-sama so, sorang kena 161,000VND /RM27.70. Mahal tapi oklah puas hati.

Agenda lepas makan, balik hotel dan solat. Penting untuk dapatkan hotel dekat-dekat area shopping kalau memang agenda untuk shopping. So, lepas solat baru sambung lagi. Kali ni ke Saigon Square. Saigon Square memang selesa la banding Pasar Ben Thanh tu. Banyak baju bajan jak di sini. T-shirt, kemeja, baju kanak-kanak. Rasanya baju-baju ni baju reject dari kilang Zara, Forever21, Abercrombie, Polo ... kalau pegang kain memang berkualiti, jahitan tu kena pilihlah tapi mostly ok cuma harga tu takdelah murah pun. Ada kemeja Ralph Lauren tu dijual dalam 160,000VND - 220,000VND. Blaus dan kemeja untuk ladies pun banyak, mostly saiz kecil-sederhana.

Dari Saigon Square merayap lagi ke Pasar Ben Thanh. Tak masuk pun, pusing-pusing area pasar jak sampai jumpa Malaysian Street. Aku tak tau pun area tu Malaysian Street, tapi aku bawak member-member pusing-pusing sebab nak cari area hotel yang aku stay masa first trip dulu. Memang mudahlah nak carik makanan halal area ni, kiri kanan restoran, beza sangat waktu first time aku datang dulu 2012, masa tu cuma ada Restoran Hajah Basiroh tu jak. So, kami terus duduk makan dulu.

Warung 1Malaysia Saigon. Harga makanan lebih murah tapi kebetulan makanan yang diorder memang tak sedap. Empat-empat macam sepakat jak order Mi Sup Tom Yam. Macam tuang sos tom yam ja rasanya.

mi sup tom yam yg kurengg

senarai menu
Service agak cepat, tapi part rasa tu kureng sikit.Mungkin kalau order yang lain sedap kot. Untuk aku, twister orange +ais + mi sup tom yam 90,000VND (RM15)...mahal kan..

Misi shopping kami teruskan di pasar malam. Pukul 10 malam baru balik hotel. 


Trip Shopping @ Saigon ...part 1

Assalamualaikum...salam manis semua...
Syukur kepada Tuhan, dalam keadaan belum 100% sembuh, aku sempat jugak merayap ke oversea, walaupun sekadar ke Saigon @ Ho Chi Minh City. Trip kali ni berempat, member yang sorang ni memang pernah 2 kali travel ngan aku, yang 2 orang lagi baru kenal. Menambah kenalan lagi.
Trip ni memang full dengan kisah shopping jak, memang tiada langsung sightseeing. Keluar hotel, jalan-jalan round kedai, makan, balik hotel, keluar lagi. Gitulah tu. Trip pun 4 hari 3 malam jak. Kali ni aku rajinkan diri update awal-awal sementara masih panas , takmo jadi macam trip Sydney sampai sekarang nda selesai. Ok. Let's start.
1st Day:

Flight dari KK ke KL pukul 10.55pagi. Delay. Biasa la tu. Pukul 11.45 baru kapal bergerak. Sampailah KLIA2 tengahari. Flight ke HCMC masih lama lagi, pukul 8.45 malam. Tapi masa tu nda terasa berjalan, makan, tukar duit, gi solat tup-tup sudah boleh drop luggage. Sedikit gelabah time drop beg ni, aku ni memang nda beli 20kg  luggage tu, mau jimat punya pasal, tapi memandangkan kawan-kawan yang tiga orang ni semua drop luggage dan jalan lenggang kangkung jak, jeles la pulak kan. Aku tumpang la kg dorang tu. Itupun beg aku jak dah 7kg. 7kg tu, alone...padahal dalam tu maggi cup 2 ketul, biskut 4 peket, 3 in 1 4 pcs, ditambah segala mcm baju bajan aku la ofkos. Tu pun terpaksa aku mohon simpati kawan-kawan ni, masuk beg dorang lagi segala baju aku. So, moralnya, baik aku janganla ada hati shopping lelebih. Duit aku tak bawak banyak ni. Dengan selsema aku lagi, aku rasa semangat shopping aku nda la segagah mana.
Ok, lepas selesai urusan drop luggage, makan di Bibik Heritage, restoran Baba & Nyonya, ngam-ngam jak kedudukannya depan area drop luggage tu.  Makanan so-so je, bolehlah terima, *** bintang.
dari segi exterior memang menarik...
Terbang ke HCMC dengan selamat dan penerbangan yg aman damai tanpa turbulence. Syukur. Sampai airport, pergerakan kami agak slow. Nampak kedai top-up terus empat-empat menyerbu, masing-masing kecoh nak beli simkad Vietnam. Baik pula nasib kami. Dapat kupon diskaun untuk teksi. Separuh harga! Siap lagi budak kedai tu tulis nama hotel nama, dan call teksi. 
Takut juga tau. Ikut yang aku baca, teksi Vinasun jak yg kira nda menipu di Saigon ni. Ni karang naik teksi syarikat lain takut kena paw kaw-kaw pula. Aku walaupun kali kedua ke Saigon ni, nda boleh pakai juga, eksyen jak lebih, trip pertama kali dulu ada guide. So, aku doa jak dalam hati janganlah kena tipu. Kawan-kawan ni bukan tahu ni, semua selamba rock jak follow aku. 
Teksi tu yg budak kedai phone tu call memang bukan teksi Vinasun, bukan juga Mailinh tu. Yg bestnya driver teksi perempuan...gadis kecik molek, lawa lagi tau. Haruslah orang lawa ni nda menipu kan..hehehhe orang tak lawa jangan kecik hati tau. English dia limited jak katanya. Bila tanya tahu ke tidak hotel Ruby yang kami booking ni, tau je jawabnya.

Airport Saigon

Menunggu kedatangan teksi
On the way ke hotel kawan-kawan dah sakai tengok motor punya banyak kat Vietnam ni. Masing-masing sibuk rakam video kunun. Aku dah tak hairan tapi dalam hati risaulah jugak macamana nak melintas jalan nanti. 
Sampai hotel, masalah la pulak. Taklah seteruk si Supermeng langsung nda dapat bilik, hehehe aku booking 2 bilik twin, dapat satu jak. So, penyelesaiannya, kami terpaksa berasak berempat dalam satu bilik twin untuk first night ni. Disebabkan aku belum bayar, cuma booking jak melalui booking.com, so kira belum rugi apa-apa lagi. Staf hotel janji esok kami akan dapat satu lagi bilik. Dia siap cadang ambik family room. Tapi aku taknak, fikir-fikir bilik family tu bukannya besar mana pun, takut nanti barang rampasan kawan-kawan aku ni melambak dan melonggok nanti jadi nda selesa.
Hotel ni memang penuh ngan Malaysian jak. Kebetulan ada satu group lelaki pertengahan usia (nak bagi istilah lain tapi apa???) dok melepak kat lobi yang kecil tu, jadi nda selesa tau. Peramah la jugak jejaka-jejaka berusia dan berbini semuanya tu siap suruh kami berehat jak la dulu sebab baru sampai. Gitu. Umm, tak menyempat berehat, aku dah ajak dorang bertiga tu pegi pasar malam. Lepas letak beg terus turun lagi. Hotel pulak punya dekat ngan pasar malam, tak perlu crossing the road bagai.
Member-member beli laici

Suasana pasar malam sama macam 3 tahun lepas

ikan talapia bakar...berani tengok dari jauh jak..


lukisan, kraf
First night ni cuma tengok-tengok ja. Adalah aku try usha satu handbag tu,dari RM150, last dia bagi diskaun RM95, aku rasa mahal lagi,, macam tak berbaloi sebab beg tu bukan ori pun. Last aku ignore jak seller tu, macam biasa la penjaja-penjaja pasar malam ni pandai cakap Melayu. Kebanyakan barang-barang yang dijual pun masih macam 3 tahun lalu. Harga 3 tahun lalu aku nda ingat sudah, yang kuingat dulu kebanyakan urusniaga guna dong (VND) atau USD. Sekarang ni RM makin laku.
Tak beli apa-apa pun malam ni. Semuanya window shopping jak.
 
bersesak berempat dalam bilik twin...

Monday, 15 June 2015

Di Ambang Ramadan 2015

Assalamualaikum. Salam manis semua.

Sehari dua lagi kita akan menyambut ketibaan Ramadan sekali lagi.Mudah-mudahan kali ni kita lebih bersedia dan dapat beribadat dengan lancar dan tekun serta penuh takwa.

Saya nampaknya tak memulakan puasa minggu ini, insyaAllah minggu depan baru mula puasa. Tahun ni saya teda checklist macam tahun-tahun lalu, contohnya nak baca berapa ayat Quran sehari, berselawat berapa kali sehari. Tahun ini saya cuba yang terbaik, itu je janji pada diri. Ada satu yang penting nak diamalkan ~ elakkan membazir semasa berbuka puasa, dan menjaga sahur.

kepada semua yg beragama Islam, saya ucapkan selamat berpuasa, selamat menyambut Ramadan, semoga puasa kita diterima olehNya dan semoga ditemukan semula dengan Ramadan tahun depan.