Saturday, 25 January 2014

Perfume under RM100

Asyik entri travel je ( jujurnya aku pun bukanlah traveller tegar, light2 je),so sesekali tukar topik .

Let's  talk about perfume!!!

Nak share tentang perfume yg berharga kurang dr RM100.00 tapi wangi dan baunya macam perfume mahal...

Pengetahuan tentang perfume ni takdela hebat sangat, tapi memang suka bereksperimen dengan perfume ni..mungkin ada info yg boleh aku share tentang perfume tapi kali ni khas untuk perfume mampu milik yg aku sentiasa nak beli lagi. Yalah, kadang-kadang budget bulanan adalah ciput, kenalah pandai carik yg murah tapi terasa macam barang mahal...

5 perfume under RM100 yg best bagi aku :

1. Jovan White Musk

- beli kat Singapore 9.90 dolar sebotol 50ml /convert ke RM lebih kurang RM25.00
- bau vanilla + musk 
- boleh tahan sampai 5 jam ( dalam aircond )
- creamy and soft scent

2. Morgan De Toi EDT

-beli online RM35.00 (termasuk pos)
- fresh fruity scent
- botol comel
- tahan 4 jam 

3.  Nude by Rihanna
- beli kat Singapore RM98.00
- creamy, soft and sweet scent
- botol tak lawa
-tahan 6-8 jam

4. Jeanne de Arthes Sweet Seventeen

- beli kat Aiport Miri RM45.00 Lokasi
- bau agak kuat - sweet and flowery
- botol comel
-tahan 5 jam

5.  Gres Cabotine Rose
- bau sweet + rose sesuai utk semua ...remaja, 20-an, 30-an, 40-an...
-RM90++
- tak tahan lama
- botol cute










Sunday, 19 January 2014

no winter vacation....

Terbayang hamparan salji...putih dan bersih...terpesona dan terpaku....

Suspens ok.... No, no, no! No winter vacation for 2014...so far...huhuhu...

aku bermimpi bermain salji di suatu pulau di utara Jepun....di manakah itu...jeng, jeng, jeng!

Wishlist orang kuat berangan:

Yuki Matsuri in Sapporo

skiing in Niseko

Strolling along the canal at Otaru City


Jom kita tengok macamana rupa musim sejuk di Hokkaido ( macam biasala gambar-gambar cantik jelita ni aku pungut dari Trekearth - tempat para profesional photographer sharing talent dorang.. - sila berkunjung ke website www.trekearth.com - u gonna love it!!!)

sumber - Trekearth

sumber - Trekearth

sumber - Trekearth

sumber - Trekearth

Winter di kaki gunung Fuji lawa jugak. Lake Kawaguchiko, Hakone, Lake Yamanakako...sangat cantik di musim sejuk ni. Mungkin kalau tak berkemampuan ke Hokkaido, menggenggam salji di kaki Fuji-san dah memadai...bersyukur apa yg ada, bersyukur pada Yang Kuasa...

sumber - Trekearth

sumber - Trekearth

nota - kepada yg travel ke Tokyo,  ada diskaun 50-75% utk JR Narita Exress Train ke Tokyo, Yokohama or Saitama...

sila baca...
The NEX Tokyo Direct Ticket is a discounted ticket for foreign travelers arriving at Tokyo's Narita Airport. It provides transportation from the airport into Tokyo, Yokohama or Saitama by the Narita Express train (NEX) at a discount of 50-75 percent. 
 The ticket can be used on the JR Narita Express train (NEX) from Narita Airport to Tokyo, Yokohama or Saitama
 


After getting off the Narita Express, ticket holders can use the ticket to transfer to other JR trains (except limited express and shinkansen trains) to reach any JR station in the area shown on the map below:
The ticket can only be used from Narita Airport in the direction of Tokyo and is valid only on the day of purchase

Tuesday, 14 January 2014

Osakajo Park...and Osaka Castle area....

Hi...salam maulidurrasul utk semua rakan yang beragama Islam...

dan kepada yg bukan Islam, selamat bercuti....

hari ni check lappy...oh, banyak la gambar2 di Osaka belum share...

jom layan, gambar2 di Osakajo Park...kebetulan kami pegi hari tu hari Ahad...

 Peta taman....

beriadah di hujung minggu
 
jogging


tersusun rapi...stuff team baseball

enjoy fresh air here...masing-masing dengan aktiviti

calm

 lorong sepi  ...

Osaka castle di balik tembok

tenang ...

rindu  tempat ni...

 gingko tree...

kasutku ......

penunjuk arah....


pokok daun berjuntai

cuaca cerah tapi sejuk...


i love autumn.....


Monday, 6 January 2014

Gardens by The Bay, Singapore.....


Sedikit ulasan aku - Gardens by the Bay tu memanglah impressive pembinaannya (aku tengok dalam Discovery Channel, belanja pembinaan berbilion dollar kalau tak silap, tu yg aku excited nak pegi), taman tu tersusun, kemas, rapi, fasiliti semua cukup, bersih bla...bla kan...cuma pada aku soulnya kurang. Tapi seriously not bad juga, cuma mahal la bayar SG28 untuk dua dome... yg best ialah Cloudy Forest tu...tu pun part The Fall tu je...yg Lost World dan Crystal Mountain tu...aduhai!! Lost world la sangat!!Tapi, taknak la semangat orang yg nak ke Garden by the Bay ni luntur, silalah pegi ....ini sudut pandangan orang hulu macam aku, may be orang bandar lain sikit pandangannya... bolehlah kalau korang jenis yg tak suka masuk hutan, orang bandar ....untuk budak-budak bagus jugak taman ni, bolehlah dorang tengok sendiri flora mora tu, budak-budak zaman sekarang kan kurang kenal tumbuh-tumbuhan ni....

Cara ke sini:

untuk naik MRT ke sini aku tak syorkan, lebih-lebih lagi kepada yang bawa anak. Jauh nak berjalan dari Bayfront MRT tu ke sini. Naik teksi lagi senang! Tapi kalau yg jenis nak murah dan macam kami rela bersakit kaki, boleh je, naik MRT  lepas tu turunlah kat Bayfront MRT Station. Lepas tu, ikut je sign menuju Gardens by The Bay, kat hujung nanti ada tangga & lift untuk naik ke atas. Keluar lift tu, korang akan nampak giant tree tu di kejauhan. Jalan sikit je, dah sampai ke tempat shuttle bus tu. Tak payahlah naik shuttle bus 2 dolar SG  tu, jalan kaki je perlahan-lahan sampai ke conservatory tu, follow the crowd, tak pun bertanya kepada petugas-petugas taman kalau tak pasti arah.

laluan dari Bayfront MRT ke Gardens by the Bay
SNSD di laluan MRT....

Masa yang sesuai untuk pegi :

Sebaik-baiknya pegila awal pagi atau petang-petang sikit... Jangan jadi macam kami, pegi pukul 2 petang, siap bawak payung lagi, pastu tak larat berjalan tengah panas, terpaksa korbankan 2 dolar untuk naik shuttle bus...



Flower Dome - untuk yg suka bunga-bungaan, sayur-sayuran pun ada!...
Cloudy Forest - untuk yg suka filem Avatar....hiks!Air terjun buatan tu ohsem!


Flower Dome pics! :








Cloudy Forest pic :





Harga tiket untuk masuk ke Flower Dome + Cloudy Forest =  28dolar


p/s Entri pertama tahun 2014.....Visit Malaysia 2014!!!