Friday, 28 February 2014

a path to Silk Road.....

salam untuk semua...

berita baik untuk peminat2 Laluan Sutera...aku salah seorang daripadanya. Entri yg lepas-lepas dah bercakap tentang buku The Silk Road ( yg tak khatam-khatam dibaca, tapi gambar-gambar dah habis dibelek-belek dan direnung )...

Bulan lepas, aku ada terbaca yg Airasia akan buka route dari KL ke Xi'an. Sebelum ni memang dah ada dari Bangkok ke Xi'an, tu yg menyebabkan Xi'an belum cukup popular di kalangan travellers Malaysia. Xi'an ialah bandar yg terkenal dengan patung Terracotta...dalam dalam peta Laluan Sutera, menjadi bandar terakhir laluan bersejarah tu...

Rasanya kalau jadi new route ni, memang meletopla Xi'an di kalangan para backpackers, sebabnya Xi'an ada banyak untuk dioffer. Hostel dan budget hotel banyak di sini

contoh:
1. Terracotta Army 
2. Drum Tower and Bell Tower
3. Great Mosque of Xi'an - bukti Xi'an adalah bandar terakhir dalam Laluan Sutera
4. Muslim Night Market - syurga makanan halal versi Cina +  sentuhan Timur Tengah - tempat yg aku nak sangat2 pegi walaupun aku terbaca, pencopet a.k.a pick pocket ramai di area ni...


best time to visit Xi'an :
 March - May ( pleasant weather - musim bunga!!!)
Sept - Nov ( Cool - musim luruh )



AIR ASIA X OPEN ROUTE TO XI'AN FROM JULY 2014

4 weekly flights on board A330 aircraft

contoh:

D7346 KUL 1815 - 2315 XIY
D7347 XIY 0015 - 0515 KUL

* buat masa ni macam belum open lagi, dah berkali-kali aku mengklik tapi belum ready kot, kena tunggu Julai baru boleh book ticket ...ke tak jadik??? correct me if i give wrong information here....


Teruja tak? Aku sangatlah excited! Walaupun tak tahu nak pegi dengan siapa, dan bila dan cukupkah bajet dan confirm ke boleh pegi, adakah member yg minat nak join, aku tetap nak share di sini. JM, kita sama je, suka hebohkan trip walaupun trip tu berbulan-bulan yg akan datang hehehhe...

Xi'an aku datang!!!!!   Eceh, route belum bukak lagi punn, hehehhe ....

P/S Updated news 24 March 2014 - route baru AAX KL-Xi'an dah mula ...setakat yg aku terai godek2, travel date dah open bulan Julai 2014 lagi, promo price Kl-Xi'an paling murah RM199, Xi'an-KL plak RM324, lebih kurang RM550++ gitu kan, mahal la jugak, tapi rega sebegini takkan bertahan rasanya, tahun depan mesti dah naik tu..so, ini berita baik untuk kita semua...tak dapat menelusuri jejak Laluan Sutera dapat ke Xi'an pun jadilah....

Kawan-kawan ada sesape nak pegi bulan Jan/Feb tahun depan????


 

Thursday, 27 February 2014

yang mana satu???

Dua syarikat penerbangan menawarkan big sale....MAS dan Airasia

Booking date lebih kurang sama tapi travel date beza. Rasanya travel date Airasia lebih menarik...sampai April 2015...memang berbaloi membeli. Tapi kali ni, aku tak teruja sangat. Pengalaman tahun lalu, masa beli main grab je, disebabkan jadual kerja dsb, akhirnya kena tukar tarikh, akhirnya tiket tu jadi mahal jugak. So, kali ni, aku cuma grab tiket ke Australia, pegi dgn kawan2 ...diorang ni cikgu, so terpaksa ikut cuti sekolah. Ikutkan aku, aku tak minat pegi sana bulan Disember. Oktober baru best, musim bunga! Tapi kan, jaga hati kawan, aku join je. Lagipun kali ni, member yg urus tiket, okla jugak. Aku cuma tolong susun itinerary dan cari info-info tempat menarik.

Selain plan nak gi Australia tu, aku bercadang nak travel ke Korea...bulan April ni, insyaallah jadik, cuma macam nak pegi lagi sama ada autumn atau winter....yang mana satu ye??? Tahun lepas dah ber'autumn' kat Jepun, dan sangat suka suasana musim luruh ni...rindula pulak, so tahun ni macam nak merasa lagi...

nak merasa salji jugak...so, sekrang masih dalam proses membuat keputusan ....autumn or winter?? ke kena pegi dua-dua sekali....???hehehe, kalau duit terlebih suda confirmla boleh...tapi ni, bajet tambah satu trip je ni...

Bila difikirkan, sekarang ni dah makin ramai orang travel kan....ini dah kira trend atau sebab berkemampuan?? Tapi gigihla jugak setengah orang claim yang kos hidup makin tinggi, kena bayar itu, bayar ini, tarif makin naik...tapi when we look at ourself, lifestyle kita ni jugakla kadang-kadang kan...bagi kita yg bujang ni, takde hal sangat, tapi yang dah berkeluarga, anak ramai, bersekolah lagi tu pun, ramai jugak yg gigih melancong ke luar negara tiap kali cuti sekolah kan...

apahal aku membebel ni??? Hehehe...selagi masih bujang, memang panjangla kaki ni melangkah....dan tak kisah apa orang nak kata...tapi kalau dah berkeluarga nanti, perlu pertimbangan lainla pulak kan, takkan sama macam sekrang ni....

selamat membeli tiket utk semua....beli jangan sampai berhutang lama tau!!

Monday, 17 February 2014

banjir di Beaufort

Minggu lalu, Khamis 13 Februari 2014 banjir melanda daerah kelahiranku...Beaufort... sejak 1981, inilah banjir terburuk pernah dialami...

Tak banyak liputan pada hari pertama dan kedua, even RTM dan TV3 pun buat dunno...berita letusan gunung berapi di negara jiran lebih bernilai dan be'rating tinggi daripada banjir di tiga buah daerah pedalaman Sabah yang tak glamour langsung....

Namun begitu...lepas kena komplen sana sini, dan air pun mula surut barulah pelbagai liputan datang, dan muncullah nama daerah tak glamour di kaca tv....sebenarnya bukan wang ringgit, bantuan ribuan jutaan ringgit yang diharap utk dihambur tapi perhatian dan sokongan moral pun mencukupi...

entri agak sinis...tapi itulah realiti...peace!!!!!




Wednesday, 5 February 2014

February.... A romantic month?

Sesungguhnya tidak bagiku... So far, bulan ni agak busy, dan badan ni macam tak mampu melawan arus... Romantic vacation? Uh, I really need that...

Dear my fellow Muslim readers,

When sadness fills your heart
When tear's flow in your eyes
Always remember 3 things:
1. ALLAH is with you
2. Still with you
3. Always with you